На Закарпатті стартував ожиновий сезон

Лікувальні властивості дивовижного плоду, що росте на колючих кущах в Карпатах, відомі ще з античних часів. На Закарпатті ожину називають чорницею і полюбляють готувати із неї компоти, сиропи, варення та вино.

-Вдосвіта йду у ліс, аби на 10 годину уже бути на ринку. Рвати лісові ягоди мені допомагають братики та сестричка, – каже 12-річний Петрик, що продає дари лісу на Корятовича. – Даю по 15 грн. за літр. На шкільне приладдя та солодощі собі вже заробив. За день можу реалізувати 10-12 літрів, іноді навіть більше. Що залишається, мама заморожує на зиму.

Між іншим покупці доволі охоче купують дари природи, навіть нахвалюють смачний крам.

-Поїхати в ліс не маю можливості, бо цілий день на роботі, а у вихідні хочеться відпочити. Втім діти дуже люблять десерти з ожини, тож вирішила придбати гуртом 10 кілограмів. Знайшла по 12 гривень, – ділиться думками ужгородка  Олена. – Загалом знаю багато «чорничних» рецептів. Надзвичайно вишуканий смак має сироп із ожини. Для цього на три літри плодів беру літр холодної кип’яченої води, розминаю руками і залишаю на 2 год. у темному місці. Потім віджимаю сік і додаю 2 кг цукру. Суміш час від часу помішую. Через добу, коли розчиниться цукор, додаю кавову ложку саліцилової кислоти і готовий сироп розливаю у пляшки. Скажу більше, дуже пікантним є воно з ожини, а ожиновий мед взагалі вважається найефективнішим природним антибіотиком.

Інша ж покупчиня, медсестра за фахом, Аліна купує чорні плоди «королеви ягід» саме заради вітамінів та цілющих мікроелементів.

-Карпатська чорниця має такий високий вміст вітаміну С, що колись її лікарі приписували пацієнтам, як профілактичний засіб від цинги, – стверджує жінка. – У народній медицині плоди широко використовують досі, адже вони багаті на органічні кислоти, глюкозу, фруктозу, сахарозу, пектинові, ароматичні, дубильні і азотисті речовини, солі калію, мідь, марганець, фосфор, залізо. А вітамінів у ожині стільки, що її можна вважати справжньою домашньою аптечкою. Тож раджу на сезон з’їсти принаймні 2-3 кілограми диво-плодів.

Слід зазначити, що дозріває ожина тільки у серпні – вересні. Отож, хто хоче встигнути поласувати солодкими ягодами, варто поквапитися.

zakarpatpost.net