Горілка, віскі та вина подорожчають: уряд підвищує ціни на алкоголь

9 серпня Кабінет міністрів ухвалив постанову, згідно з якою мають бути підвищені мінімальні оптово-відпускні та роздрібні ціни на окремі види алкогольних напоїв.

Про це йдеться в повідомленні на Урядовому порталі.

“Розмір мінімальних цін на алкоголь, який діє сьогодні, запроваджено у листопаді 2016 року. Водночас у 2017 році зросли ставки акцизного податку на переважну більшість алкогольних напоїв (горілку, лікеро-горілчані вироби, коньяк, вина, тощо). Відбулося і зростання інших складових ціни, тому сьогодні розмір мінімальних цін не відповідає реальним витратам на виробництво і реалізацію алкогольних напоїв”, – зауважили в уряді.

Згідно з повідомленням, до Мінекономрозвитку надійшли чисельні звернення учасників ринку, які наголошували, що чинні мінімальні ціни не покривають їхні операційні витрати.

“Внаслідок цього, на думку асоціацій виробників алкогольної продукції, послаблюється конкуренція з боку легальних виробників і збільшується частка недобросовісних виробників. Це відбувається, тому що такі компанії можуть скорочувати свої операційні витрати шляхом придбання необлікованого спирту, використання сурогатних речовин, ухилення від сплати податків, виробництва контрафактної продукції, тощо”, – йдеться в повідомленні.

У Кабміні заявили, що підвищують мінімальні ціни на алкоголь, щоб захистити споживачів від контрафактної та сурогатної продукції і зменшити частку тіньової економіки, інформує zakarpatpost.net з посиланням та ТСН.

“Зокрема, роздрібні ціни на горілку та лікеро-горілчані вироби збільшити на 14,0-19,41%; віскі, ром та джин – на 6,5-6,6%; коньяк (бренді) – на 12,3-29,1%; вина з додаванням спирту, ігристі – на 7,1-13,3%”, – уточнили в уряді.

zakarpatpost.net