Скільки коштує в Закарпатті підготовка дітей до школи?

Середина серпня – пора підготовки дітей до школи. На жаль, у цьому році учнівське приладдя подорожчало у рази, зарплати ж залишились незмінними. Тож скільки потрібно грошей, аби придбати дитині все необхідне до 1 вересня?

Знання – безцінні, а учнівське приладдя – дороге

Починаємо з найнеобхіднішого – ранця. Ціни портфелів цьогоріч набагато вищі, ніж раніше. Найдешевшу валізу для книг можна знайти за 150 гривень, але середня вартість ранців – від 700, є й за 1200, і дорожчі. Усе залежить від того, що саме шукають батьки. На подив, усе більше матусь просять від продавців вітчизняні, українські портфелі, навіть якщо вони коштують більше, ніж закордонні.

-Тільки б не китайський ширвжиток, – каже мама першокласника Андрійка Тамара Роман. – Наші і якісніші, і не вицвітають, і краще перуться.

Щодо ортопедичних спинок, то на них саме покупці звертають увагу найменше. Більш вирішальним фактором стають колір ранця та малюнок на ньому.

Чи не найчастіше закарпатці купують. У середньому їхня вартість – 1,50- 12 гривень. Щоденники ж, що торік були по 10-15 гривень нині коштують 20-50 гривень.

-Ми розуміємо, що у людей немає грошей, тому встановлюємо помірні ціни. Крім того, індивідуально можемо підібрати для замовника найдешевший товар, скажімо, пластилін не по 30 гривень, а по 15, гумки не по 5, а по 1,50 грн., зошити не по 2,30, а по 1,20 грн., клей не по 6, а по 5 грн., обкладинки  не по 2 грн., а по 1,30., ручки не по 7-8 грн., а по 2-3. Хоча в той же час, чимало клієнтів вибирають не найдешевший, а найяскравіший крам, аби дитя раділо і хотіло йти до школи, – каже продавчиня одного з канцелярських магазинів пані Ольга.

Тож за середніми підрахунками тільки ранець та «до ранця» обходиться батькам не менше, ніж в тисячу гривень.

Одягнути учня – справа серйозна

Звісно, крім безпосередньо шкільного приладдя дитині потрібна ще й одежа – як святкова, так і на кожен день. І саме отут у батьків починається конфуз, адже вартість нарядів для малечі часто перевищує ціну дорослих речей.

Якщо у навчальному закладі існує дрес-код, то пошиття форми батькам обійдеться не менше, ніж у 800 гривень. Якщо ж стиль відвідування учбової установи вільний, то доведеться запастися бодай на перші кілька місяців якнайменше двома парами джинсів та хоч трьома кофтинками. Такий «набір» потягне десь на 2500 гривень, а то й більше, адже тільки пара штанів коштує 450-600 гривень. Для уроків фізичного виховання також необхідно потурбуватись про спортивний костюм, який обійдеться приблизно в 700 гривень, плюс 450 – кросівки. Також дитині необхідні черевики – від 300 гривень і курточка – від 800 гривень.

А для урочистої першовересневої лінійки дівчатам потрібна сукня, а хлопцям – костюм (від 700 гривень), або ж – найоптимальніший, найпатріотичніший і найдешевший універсальний варіант – вишиванка, яку можна придбати і за 300 грн., і за 700 грн., і дорожче (у залежності від смаку та товщини гаманця).

-За моїми скромними підрахунками тільки на шкільну одежу потрібно витратити приблизно 3 тисячі гривень. А враховуючи, що дитя швидко росте, то стає моторошно від цін, – скаржиться мама п’ятикласниці Валентина Мотиль.

На жаль, підготовка до школи – справа недешева, але ж батькам так хочеться, аби малюк пішов до «Альма-матер» радісним та щасливим, із гарним ранцем, у зручному одязі та взутті.

zakarpatpost.net