На Ужгородщині є поле із сонячних батарей

Видовище дійсно вражає – безмежна ділянка застелена сонячними батареями, які простягаються на сотні метрів.

Займає територія площу 5 ,73 га.

Цікаво, що першу сонячну електростанцію на території Закарпатті у селі Ратівці Ужгородського району було запущено в дію у 2012 році. Аналітики Macquarie Research вважають, що сонячна енергетика розвиватиметься в Україні інтенсивніше, ніж у таких країнах як Болгарія, Словаччина, Чехія, Австрія, Португалія, Голландія, Швейцарія, Швеція і Данія.

Відтак «Гута-2» запрацювала вже в цьому році.

Однак при введенні в дію об’єкту виникли певні труднощі.

За інформацією Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження, особливістю станції є її місце розташування.

Оскільки територія знаходиться між горам, вона має великий ухил на північ, що не дуже “зручно” для орієнтування сонячних панелей за сонцем. Отже для вирішення цієї проблеми в будівництві станції використовувалася система кріплення SMS-211, конструкція якої дозволила запроектувати і змонтувати нерозривні столи довжиною до 300 м для використання всього вільного простору на майданчику.

Слід зазначити, що сонячні електростанції та сонячні батареї користуються все більшим попитом серед краян, саме вони, а не МГЕСи є технологіями майбутнього, які дозволяють виробляти електроенергію без шкоди довкіллю.

До слова, для Закарпаття корисним може стати ще й використання вітряків,тож цей напрямок варто також розвивати.

zakarpatpost.net