Місцеві громади Закарпаття матимуть власних інспекторів праці

Останнім часом громадськість нашої держави активно обговорює процес децентралізації в Україні, тобто передачу значних повноважень та бюджетів від державних органів органам місцевого самоврядування.

 

На Закарпатті, за даними аналітиків, донедавна ця реформа дещо гальмувала і не могла розкрити весь свій потенціал. Правда, на сьогодні вже є певні зрушення у цьому напрямі, зокрема на території області утворено 5 об’єднаних територіальних громад (Вільховецька, Тячівська, Полянська, Іршавська, Перечинська) і, крім Ужгорода, є 4 міста обласного значення (Мукачево, Берегово, Хуст, Чоп), які після набрання чинності постанови Кабінету Міністрів від 26 квітня 2017 року №295 «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу Законів про працю України та статті 34 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» отримали ширші повноваження.

Відповідно до цих законодавчих актів, окремі повноваження органам місцевого самоврядування, зокрема в частині здійснення контролю за дотриманням трудового законодавства підприємствами, установами і організаціями, що перебувають у їх функціональному підпорядкуванні, повинні делегуватися і від органів Держпраці. З початку 2017 року фахівці Управління Держпраці області проводять широку роз’яснювальну роботу з цих питань.

– На сьогодні при виконавчих органах місцевого самоврядування створені структурні підрозділи (посади), на які буде покладено функцію такого контролю, – розповідає начальник Управління Держпраці у Закарпатській області Богдан Дорош. – Простіше кажучи, на місцях діятимуть «власні» інспектори праці, котрі матимуть право здійснювати інспекційні відвідування суб’єктів господарювання і накладати штрафи за виявлені правопорушення, що стосуються недотримання розміру мінімальної заробітної плати, неоформлених трудових відносин  і заборгованості з виплати заробітної плати.

Щоправда, у ході створення вказаних посад, керівники органів місцевого самоврядування у більшості випадків зіштовхнулися з подібними проблемами. По-перше, потрібно було вишукати додаткове фінансування на оплату роботи інспекторів праці, а по-друге, виникали деякі юридичні «неузгодженості». Контрольні повноваження новостворених інспекторів праці підтверджуватимуть службові посвідчення встановленої форми, яка вже затверджена Міністерством соцполітики.

Нагляд за забезпеченням ефективного здійснення органами місцевого самоврядування повноважень, визначених частиною третьою статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», та центральними органами виконавчої влади повноважень, визначених частиною другою статті 259 КЗпП України, здійснюватимуть посадові особи Управління Держпраці.

Протягом двох останніх тижнів в Управлінні Держпраці у Закарпатській області у кілька етапів проходили семінари-наради з кандидатами на посади майбутніх інспекторів праці, у ході яких їм надали необхідні роз’яснення щодо організації роботи в частині здійснення контролю за додержанням законодавства про працю.

– Насамперед зверталася увага на три Порядки, наголошує Богдан Дорош, – «Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю»; «Порядок повідомної реєстрації інспекційних відвідувань та рішень інспектора праці про відвідування роботодавця» і «Порядок накладення штрафів за порушення законодавства про працю».

На думку очільника Управління Держпраці, наявність інспектора праці – непоганий мотиваційний стимул для підприємців в плані дотримання законодавства. Адже, органи місцевого самоврядування зацікавлені в повноцінному наповненні місцевого бюджету, яке значною мірою буде залежати і від ефективності їхньої роботи інспекторів праці. Плюс, такі посадовці краще володітимуть ситуацією на місцях.

zakarpatpost.net