На Закарпатті знищують кабанів, а на Мукачівщині туші свиней викидають у канави

Як повідомив телеканал М-студіо, 11 серпня в’їзд в село перекрили правоохоронці, оголошено карантин. Всіх тварин забивають. Туші, залишки кормів, допоміжний малоцінний реманент спалюють. Попіл змішують з вапном та закопують. Приміщення та територію ферм дезинфікують гарячим 3 % розчином їдкого натра, 2 % розчином формальдегіда. На відстані 10 кілометрів від небезпечного пункту все поголів’я свиней знищують. Карантин знімають через 6 місяців після останнього зафіксованого випадку загибелі тварин, а розводити свиней на даній території дозволяється не раніш, ніж через рік після відміни карантину.

Однак, як зазначила  у Фейсбуці головний редактор телеканалу «М-студіо» Вікторія РОСУЛ, туші загиблих від чуми свиней дехто з мешканців Мукачівщини скидає біля канав, неподалік закинутої заправки, що в с. Зняцево біля міжнародної  траси. Про безпеку, на жаль, наші краяни не думають.

Тим часом на Закарпатті збираються повністю ліквідувати кабанів у природному середовищі.

Відповідне рішення, у зв’язку з африканською чумою, прийняла обласна державна протиепізоотична комісія.

Уже створені бригади карателів, які проводитимуть відстріл нещасних  ікланів, а також інвентаризацію  мисливських угідь. Масовий відстріл дикунів починається з 14 серпня на всій території краю.

Всього планують убити кілька тисяч ні в чому не винних тварин.

До більшого абсурду не додумалися б у жодній з країн світу! Тяжіючи до Європи наші чиновники геть забувають про гуманізм та про європейські цінності і це, в першу чергу, виявляється у відношенні до братів наших менших.

Адже що мають дикі кабани, які проживають у лісах до домашніх свиней, які мешкають на обгороджених територіях? Інакше, ніж варварством подібні дії назвати не можна.

Адже якщо якась тварина існує в природному середовищі, вона там є потрібною і екосистема без неї може змінитися настільки, що це призведе до катастрофічних наслідків.

Тож чому із-за одного необміркованого рішення якогось посадовця має гинути цілий ареал невинних тварин?

Крім того, у інструкції йдеться: «Якщо ж випадки африканської чуми не набудуть масового характеру або ж їх взагалі не виявлять, протиепізоотична комісія може прийняти рішення про припинення акції з винищення кабанів».

Уявіть собі тільки? Коли половину а то й більше тварин уже може бути вбито, комісія може помилувати той мізер, який на той час іще не знищать!

Отже, такі дії представників влади та обласної державної протиепізоотичної комісії є просто неприпустимими! Тому якнайшвидше  безглузде і аморальне рішення комісії потрібно переглянути і відмінити… поки не пізно!

zakarpatpost.net