Маленька Африка на Мукачівщині

Птахи, які живуть на фермі поблизу Мукачева у селі Павшино, народилися не в Африці, а в Україні. Тому закарпатці кажуть: страуси – це вже майже як домашня птиця для місцевих. Тільки от розводити не кожен зважиться, тому що задоволення не з дешевих, та й доглядати за більш ніж двометровими птахами потрібно щодня і дуже ретельно.

На місці сучасної ферми раніше, кілька десятиліть тому, був розташований радянський військовий об’єкт. Наразі територією спокійно розгулюють страуси. За воротами колишнього КПП замість озброєного військового гостей зустрічає або працівник ферми, або її власник.

Пан Володимир зацікавився страусами ще у 2008 році. На той час він ще працював у сфері торгівлі. Відвідав ферму на Тернопільщині – там і придбав двох пернатих. Ще одну пару купив на першої в Закарпатті екзотичної фермі в Хусті. З них і почалася історія нового туристичного об’єкту нашого  краю.

Найцікавішим на фермі є самі її мешканці.

Важать вони більше ста кілограмів. Хоча птахи африканські, вони не бояться сильних морозів. Місцевим пернатим навіть доводилося переживати двадцятиградусну холоднечу. Родоначальник пташиної «династії» – самець Гришко. Самки радують господарів яйцями – раз-два в тиждень. А вже висиджує їх – самець. Оскільки він досить норовливий, забрати яйця господареві і працівникам ферми – вельми нелегко. Доводиться Гришка відволікати їжею, поки хтось інший намагається, як злодій, щоб вкрасти яйця! А робити це треба вкрай обережно, так як страуси дуже погано переносять стрес! Якщо все проходить вдало, яйця розміщують в інкубаторі, або вживають в їжу. Одне страусине яйце – 30 звичних для нас курячих, пише «МУКАЧЕВО EXPRESS».

М’ясо страуса на смак трохи нагадує яловичину, але зовсім не містить холестерину. Коштує кілограм дієтичної продукції 20 доларів (для порівняння, у країнах Європи – 25—35 євро). Проте, на жаль, у нинішніх кризових умовах продавати його не вигідно, бо нашим гурманам такі ласощі зараз не по кишені… Інша річ – яйця, вартість яких – 150 гривень.  У ресторанах із них роблять смачні млинці та омлети.

Загалом же пернаті дуже вигідні в утриманні і зовсім невибагливі в їжі: влітку залюбки харчуються свіжою травою, плодами ягід, деякими фруктами, узимку їх годують сіном, пшеницею.

До речі, велетенських курей можна вважати взагалі безвідходними у господарстві.

Із пір’їнок гігантських крилатих митці роблять цікаві панно, настільні композиції, фетровики оздоблюють ними капелюхи, а дизайнери причепурюють одежу, роблять пишні та дорогі боа для модниць. А пір’я із одного птаха можна отримати більше, ніж два кілограми! До того ж, пластична шкіра, прирівняна до крокодилячої, підходить для елементів декору, біжутерії, а з кісток можна виготовити підсвічники, статуетки, як із каменю та дерева. Дзьоб і нігті безцінні у виробництві прикрас, а жир – у косметології. З пташиних вій виходять дорогі пензлі для розпису маслом. Крім  того, яйця страусів дуже міцні і ідеально підходять для народних промислів. Вони не кришаться, не ламаються, на них добре і рівномірно «лягає» фарба. Шкаралупа настільки товста, що коли її розбити, уламки нагадують черепки посуду. Її  використовують для виготовлення світильників, підсвічників, декоративних тарілок, підставок для квітів та… звичайно, для традиційних крашанок, мальованок, крапанок…

Цікаво, що страуси настільки звикли до гостей, що просто впритул розглядають відвідувачів, сміливо підходять до огорожі і охоче приймають траву із дитячих долонь. Пернаті радо позують перед камерами та фотоапаратами поруч із дітлахами… «Велетенські кури» викликають у малечі чимало запитань. Хоч у перші хвилини дітям і страшно, та допитливість перемагає і кожному хочеться торкнутись екзота.

До речі…

Наукова назва страуса в перекладі з грецької означає “горобець-верблюд”.

Крім того, цей пернатий є володарем найбільших очей серед всіх наземних істот. Цікаво, що розмір його мозку менше, ніж розмір очей…

Яйце страуса найбільше в світі, в діаметрі його розмір досягає 15-20 см. і здатне витримати вагу до 115 кг. Важить воно від 1,5 до 2 кг (це приблизно 25-36 курячих яєць), при цьому білка в ньому близько 1 кг, а жовтка – 350 г. Порожня шкарлупа зовнішньо схожа на порцеляну. Ще з середньовіччя її інкрустували дорогоцінними металами.

Василь ОРОС, газета «МУКАЧЕВО EXPRESS», ексклюзивно для zakarpatpost.net