Домашні черрі в Ужгороді продають по 20 гривень за відерко

Маленькі, червоні  і такі апетитні помідори зараз нарешті продають за доступною ціною. Томати пасують як до салатів, так ними можна приємно ласувати без будь-яких інших компонентів.

Жінка років 56 з Перечинщини, акуратно одягнена у рожевій блузі і світлих коротких штанах із натрудженими мозолястими руками продає на черрі на ринку на Корятовича, пише газета «ПОРАДИ».

На моє запитання, скільки просить за відеречко томатів,  каже що 20 гривень.

Переді мною стоїть жінка років 35, вона без роздумів розраховується.

«Берете і ви? – питає продавчиня, –  Вони дуже смачні, еколочіно чисті, вирощені своїми руками. Як зараз модно казати, без ГМО та хімії. У цьому році вродили рясно».

Дійсно, на вигляд помідори дуже апетитні, на гілочках. Та й ціна помірна. Прошу скуштувати. Справді смачно. Черрі пахнуть сонцем, дуже солодкі. Отже, по рукам.

Даю цілу двадцятку.

Жінка пропонує придбати ще, показує, що в неї залишилися ще два півтора літрові стакани помідорів та купка груш.

Кажу, що ні.

Тим часом до неї підходить ще одна клієнтка. Тож продавчиня починає нахвалювати дари свого городу уже їй.

«Нині мало хто знає, наскільки черрі – молоді. Їх вивели аж у 1973 році ізраїльські вчені. Дочка в Інтернеті вичитала,- розповідає вона. – Роботи з ними багато. Помідори люблять, щоб ґаздині ходили біля них,  як біля малих дітей. Але зате далі віддячують смаками».

«А за 18 дасте? – цікавиться жінка.

«Та що ви,паніко! Із ними стільки клопоту. Лише поливати скільки треба. А процес вирощування який довгий! Спочатку у пластикові стакани сію насіння по одній зернинці, щоб потім не пікірувати розсаду та не смикати її зайвий раз, кладу їх на піддон та вкриваю плівкою. Тримаю вдома на підвіконні. Через 10-12 днів насіння сходить. Потім пересаджую розсаду у більший горщик. В квітні починаю сіяти в ґрунт. Щоб томати не «побила» фітофтора та чорна ніжка, землю перед тим обробляю попелом, підживлюю курячками. Потім треба вбивати кілки, підв’язувати рослини, поливати… Ох… клопоту багато».

Після такої розповіді покупчиня більше не торгується, відраховує потрібну суму.

А й справді, скільки треба докласти  зусиль, щоб виростити червоні соковиті овочі.

Слід зазначити, що на відміну від звичайних томатів, черрі мають більш яскраво виражений смак. Вони солодші, містять антиоксиданти і багато вітамінів. Ну і, звичайно ж, вони набагато більше подобаються дітям. Тож і не дивно, що останнім часом вони стали настільки популярними.

Іван ДУХНОВИЧ, газета «ПОРАДИ»», ексклюзивно для zakarpatpost.net