Що треба їсти, щоб жити довше?

Експерименти на тваринах, проведені фахівцями з Каліфорнійського університету (США), показали, що низькокалорійна дієта покращує функціонування біологічного годинника і тим самим побічно сприяє уповільненню старіння. Дослідники не виключають, що подібний взаємозв’язок може спостерігатися і у людини.

Відомо, що у людини в організмі відбуваються різні циклічні процеси, зумовлені зміною часу доби — це називається циркадним ритмом. Фахівці звернули увагу на те, що деякі з генів, пов’язаних з роботою цього “внутрішнього годинника”, також беруть участь у багатьох інших процесах, що відбуваються в мозку і інших органах, і від цих  процесів залежить швидкість старіння і тривалість життя.

На першому етапі свого дослідження вчені простежили за активністю генів у мишей різного віку. Як з’ясувалося, у молодих особин гени, що дозволяють організму своєчасно переключатися між готовністю до сну і неспання, працювали значно ефективніше, повідомляє 24news.

Надалі вчені спробували годувати гризунів низькокалорійною їжею — корм таких мишей містив на 30% менше калорій, ніж той, який давали іншим. Як виявилося, подібна дієта дозволяла генам, що відповідає за циркадні ритми, довше працювати. На думку вчених, саме завдяки цьому тварини, що харчувалися низькокалорійною їжею, в середньому жили помітно довше, ніж ті, які харчувалися “стандартною” їжею. Також експериментальна група, незважаючи на солідний вік, довше зберігала активність, характерну для молодих особин.

Фахівці не виключають, що в майбутньому отримані результати допоможуть наблизитися і до розуміння деяких секретів довголіття для людей.

zakarpatpost.net