Як дисциплінувати закарпатських ромів

Культура держави, кажуть, починається з кожної людини особисто і її стартом, як відомо, є вбиральні, або туалети.

Журналісту zakarpatpost.net  неодноразово доводилося ставати свідком, як у місті у людних місцях хтось влаштовував собі сортири просто неба.

Можна,  звичайно, стверджувати, що в Ужгороді немає безкоштовних громадських вбиралень, а в декого немає грошей,  щоб піти у платні. І це правда, однак випорожнюватися на зелених зонах посеред білого дня якось також аморально.

Цими днями неподалік готелю Закарпаття посеред трави влаштував собі туалет маленький ром.

Звичайно, більшість перехожих на це навіть не звернули увагу.

Утім клумби – не місце для того, аби на них залишати «слід на землі».

Загалом ромські діти останнім часом створюють у місті ряд незручностей.

Ніхто не має наміру образити, чи тим більше принизити одну  з нацменшин миролюбного Закарпаття, але нарікань із боку суспільства стає щоразу більше.

У соціальній мережі Фейсбук ужгородці все частіше пишуть про факти крадіжок із магазинів.

За словами містян,  смагляві діти групами навідуються до крамниць, крадуть i плюються. Про безпрецедентний випадок у одній із місцевих спільнот розповів місцевий підприємець.

«Може хтось стикався з подібним: як боротися із малими циганами, які ходять по 3–5 осіб по магазинах і крадуть товар, а якщо їх виганяти, то плюються і роблять біду. Словами до них не доходить. Район Прогрес, Капушанська, Швабська», – наголосив чоловік.

Крім того, як повідомила zakarpatpost.net  одна з постійних читачок днями вона замовила собі в кав’ярні піцу. До неї підішли двоє маленьких ромів і попросили віддати їм, мовляв, голодні. Дівчина відмовила. Тоді вони почали погрожувати, що плюнуть на страву й вона все одно її не їстиме. Невдовзі після ще кількахвилинного діалогу так і зробили. Що ж залишалося дівчині – тільки віддати піцу маленьким нахабам, оскільки їсти її з чужою слиною вона вже не хотіла.

Така поведінка дітей свідчить про те, що так вони поступали вже не раз.

Аналогічні зауваження часто лунають і й з вуст львів’ян. Вони розповідають, що закарпатські роми посеред вулиць і в кафе вимагають від людей гроші, на тих, хто не дає, плюють і проклинають.

Стає соромно, що наша область у інших куточках держави асоціюється саме з такою невеселою картиною.

А ще… малі смагляві хлопчаки нерідко на ужгородських вулицях нюхають клей. У них є навіть свої насиджені місця, де вони збираються. І про це відомо як громадськості, так і правоохоронцям. Проте рішучих дій із боку силових структур немає.

Журналісти неодноразово  відправили запити до місцевої поліції із проханням дати  пояснення ситуації, що назріла у місті. Проте, поки що відповіді немає.

Утім дисциплінувати юних крадіїв та порушників порядку все ж якось треба.

Аби потім не було ще гірше.

zakarpatpost.net