Як ужгородці чоловічі ягоди збирають

Чоловічі ягоди, як називають кизил у народі, на Закарпатті знайти неважко. Росте він у карпатських лісах рясно і родить щедро.

Дехто навіть намагається знайти цілющі плоди в Ужгороді.

Біля головного управління поліції в Закарпатській області  на вулиці Ракоці росте великий і розлогий кущик кизилу. Однак його вже облюбувала винахідлива ужгородка.

Жінка розповіла, що лікарські рослини заготовляє ціле літо. Знаходить їх прямо в місті.

«Кизил чудово плодоносить. Я роблю з нього варення,компоти. Він наділений унікальними цілющими якостями, лікує судини, серце» ,- наголосила вона.

Про кизил існує досить цікава легенда. Якщо вірити їй, то коли Бог роздавав людям і тваринам квіти, дерева і чагарники, сатані сподобався кизил – він раніше всіх зацвітав, і злий дух, подумавши, що і плоди він дасть раніше всіх (їх можна буде віднести на ринок і продати втридорога) , випросив кизил собі. І – почав чекати. Але час минав, вже достигли яблука, сливи, персики і абрикоси, а ягода сатани як і раніше залишалася твердою і кислою. Від злості плюнув злий дух і кинув кизил, а той незабаром і встиг. Люди збирали його ароматні кисло-солодкі ягоди і посміювалися над чортом, який сам себе обдурив.

Звісно, це просто легенда, але дозріває кизил справді пізно. Кажуть, що його ягоди настільки корисні, що ними лікував пацієнтів сам Гіппократ.

Більше того, на Сході кизил вважають другою віагрою. Тому обов’язком кожної жінки там досі є заготовляти ягоди і кормити ними своїх чоловіків та синів.

Можливо, закарпатським представникам сильної статі теж варто більше ласувати цими дивовижними плодами?

zakarpatpost.net