Оплатили щоденне таксі до школи: емігрант розповів про життя в Данії

Програміст Олександр Скакунов після переїзду в Данію віддав 6-річного сина до спеціальної підготовчої школи для іноземних дітей. За рік він розмовляв датською мовою.

“Ми визначили сина в датську школу за місцем проживання. Але спочатку він повинен був відучитися в підготовчому класі, де навчання проиходить в основному в формі гри. Там було багато дітей з різних країн, від Індії і Сомалі до Японії і США. Син оцінює ту школу на 10 з 10 балів, – розповідає Олександр Скакунов про особливості навчання у датській школі в інтерв’ю obozrevatel, пише gazeta.ua.

В школу і зі школи син їздив на таксі за рахунок датської комуни. Це суміш ЖЕКу з райвиконкомом, який вирішує такі питання.

“Таксі тут дуже дороге задоволення, тому ми були приємно шоковані. В основну школу сина перевели пізніше інших дітей. Причина – недостатня товариськість: він віддавав перевагу гратись сам. Данці бачили в цьому набагато більшу проблему, ніж якби він не знав основ арифметики”.

За словами Олександра, до його сина приставили двох психологів. Вони не втручаючись в ігри, спостерігали за поведінкою.

“Потім нас запросили до директора, де нас чекали психологи і акредитований український перекладач. Нам порадили, як налаштувати домашній клімат таким чином, щоб наш хлопчик більше залучався до спілкування з іншими дітьми. Консультація теж була безкоштовною. До речі, загальноосвітня школа тут зовсім не схожа на українську. Наприклад, по середах діти ходять на прогулянки – то в океанаріум, то в ліс, перепалювати деревне вугілля з лісником.”

У Данії в Олексанра народилася дочка Жасмін. У пологовому будинку їй видали код платника податків через 10 хвилин після народження.

“Це зробила лікар, яка приймала пологи – просто натиснула пару кнопок. Резолюцію за родами вона написала розбірливо, поставила смайлик, а так як ми ще не придумали ім’я, дочку записали як “дівчинка Любові” (мою дружину звуть Любов). Між іншим у Данії існує список дозволених дитячих імен. Не можна, наприклад, назвати дитину Monkey (мавпочка) чи Facebook”.

Данці, як нація, поводяться доросліше, ніж ми. Українці досі малюються один перед одним – купують айфони і автомобілі в кредит, щоб виглядати багатшими. А потім немає грошей на дзвінки і бензин.

“Данці, як нація, поводяться доросліше, ніж ми. Українці досі малюються один перед одним – купують айфони і автомобілі в кредит, щоб виглядати багатшими. А потім немає грошей на дзвінки і бензин. Ми ментально ще не пережили часи дефіциту, а данці його і не знали. Вони ходять в простих д жинсах, їздять на велосипедах, дівчата можуть ходити в рваних колготках з брудним волоссям – але при цьому вони об’їздили півсвіту, в середньому говорять на 2-3 мовах і відчувають себе однією великою сім’єю”, – розповідає Олександр Скакунов.

zakarpatpost.net