Для чого збирають закарпатці американські золоті різки

Американська лікарська рослина золотушника вкрила поля та узбіччя доріг на Закарпатті.

На жаль, вітчизняна медицина  жовту   лікарську квітку не використовує і більшість краян висаджують її взагалі як декоративну рослину.

Утім дехто із наших земляків усе ж знає, що за допомогою золотих різок, як іще називають золотарник або золотушник можна  позбутися багатьох недуг.

«Я збираю рослину у себе на дачі. Але її можна знайти і в Ужгороді. Вздовж Ужа, у Боздоському парку золотарник росте в природних умовах, – каже Катерина Сергійчук. –  За кордоном про цілющі якості рослини знають багато. Як відзначають німецькі фахівці, застосування препаратів золотушника доцільно при лікуванні запальних процесів сечовивідних шляхів. Крім того, компреси з нього просто незамінні при лікуванні гнійних ран та проблем зі шкірою».

Жінка висушує лікарську рослину і варить із неї звичайний чай. Рідину приймає внутрішньо, а з запарених квіток робить маски для шкіри.

Цікаво, що на Середньому Сході золотарник носить назву «Посох Аарона». У Старому Завіті написано, що посох старшого брата пророка Мойсея Аарона, розцвів протягом однієї ночі, символізуючи тим самим обраність сану. Квітнув посох саме золотарником.

zakarpatpost.net