Ігри патріотів: із яким настроєм закарпатці святкують День Незалежності?

Коли, як не в день  найголовнішого українського свята одягати національне вбрання? Останнім часом вишиванка стала частиною гардеробу багатьох краян. Тож спробуємо з’ясувати, скільки наразі коштує сорочка з українським орнаментом та інші атрибути одежі народного стилю.

«Одягни сорочку, любий сину, вишиту червоними нитками»

Продавці кажуть, що попит на товар зростає, як не дивно, не перед  Днем Конституції чи Днем Незалежності, а перед 1 вересня. Однак вишиванки закарпатці усе ж впродовж останніх двох років купують набагато активніше, ніж раніше.

-Ціна від минулого року майже не змінилася. У людей немає грошей, тому йдемо на поступки покупцям, – запевняє крамарка Марія Іванчук. – Тож дитячі сорочечки можна придбати в середньому по 250 гривень, дорослі – по 350. Спідниці по 100 гривень, віночки по 50. Є серед краму й цікаві приколки в волосся, ремінці, буси, браслети, брошки, сережки, брелоки. Вартість аксесуарів невисока – від 10 гривень. Продаю, до слова, і речі ручної роботи. Скажімо, рушники, які вишиває моя мама – Марія Деришович. Сама, на жаль, рукоділлям не займаюся, бо підводить зіпсований зір. Між іншим, вишитий рушник має бути у кожній українській хаті, адже це символ нашої держави, культурної пам’яті народу, своєрідний оберіг родинного багаття.

Слід зазначити, що у крамницях можна знайти й неперевершені дизайнерські вишиванки, оздоблені намистинками. Правда, їхня вартість набагато вища – від 1500 гривень. Утім чимало умілиць нині вишивають сорочки власними руками.

-Я на Закарпаття переїхала з Криму. Там українським одягом ніколи особливо не захоплювалася. Але тут за кілька місяців і вивчила українську мову, і зуміла полюбити національний колорит. Нові знайомі допомогли нам придбати хату, чоловікові – знайти роботу. А я, поки перебуваю в декретній відпустці по догляду за дитиною, навчилася вишивати. Оскільки маю освіту швачки, то мені неважко і пошити, і самотужки вишити сорочку. Цим і підробляю. Продаю вироби в середньому по 700 гривень. До речі, і моя, і Павлова, і Аринчина вишиванки – мої авторські «шедеври», – радіє Ольга Васильєва.

Прапори, прапори…

Чомусь, дивлячись на українське знамено, пригадується рядки поезії Олександра Олеся: «Синій, як море, як день, золотий — з неба і сонця наш прапор ясний». Однак, як не прикро, на багатьох підприємствах нашого краю прапори мають доволі занедбаний вигляд – місцями подерті, вицвілі, брудні… Тож принаймні раз на рік, перед офіційним святом, яке наш стяг відзначав учора, 23 серпня, підприємці та керівники окремих підприємств могли якщо не замінити, то хоча б попросити своїх робітників випрати знамена.

-Ціни на прапори від минулого року змінилися не сильно. Великий торік коштував 50 гривень, наразі ж – 60. Маленькі, настільні, можна придбати й по 15, і по 20, і по 25 гривень, – каже продавчиня однієї з крамниць пані Вікторія.

До речі, зараз особливим попитом користуються крихітні автомобільні прапорці. Чимало власників «залізних коней» охоче оздоблюють знаменами свої транспортні засоби. Багато хто причепурює автівки й наклейками з вишиваним орнаментом…

Проте головне, аби патріотизм, у першу чергу, у серцях краян був дієвим, а не популістським, аби любов до рідної землі підтверджувалася не красивими словами і «солодкими» фразами, а конкретними діями… Адже коли, як не тепер, в умовах кровопролитної боротьби за єдність країни, нам стала зрозумілою справжня ціна Незалежності України.

Марина АЛДОН, zakarpatpost.net