Закарпатці їстимуть яйця лише на Великдень?

Експерти прогнозують: у вересні ціна на них суттєво зросте — як і загалом на всю курятину.

«Принесла тобі 20 штук яєць. На базарі чула, що з вересня суттєво подорожчають. І кілька курячих тушок у морозилку кинь, бо курятина теж у ціні виросте», – каже мені турботлива мама, викладаючи продукти на стіл.

Подорожчання яєць і курятини експерти пов’язують… з високим попитом на українську продукцію на зовнішньому ринку. За сім місяців експорт яєць зріс на 38%  порівняно з аналогічним періодом минулого року, курятини – на 31%. Вартість основного складника кормів — зерна — прив’язана до долара. Тому виробникам вигідніше продавати яйця і курятину за кордон за долари, ніж реалізовувати за гривні на внутрішньому ринку. На український ринок потрапляє нереалізована надлишкова продукція – у такі періоди яйця і курятина дешевшають, пише Високий замок online.

У липні яйця можна було купити по 90 копійок за штуку. На початку серпня ціна зросла до 1,2 гривні. За кілька тижнів яйця подорожчали ще на 20 копійок. Куряче філе у липні коштувало 78−82 гривні за кілограм. Тепер за нього правлять 90−94 гривні.

У Спілці птахівників України пояснюють, що сезонні коливання цін на яйця і куряче м’ясо – звичне явище. Мовляв, з лютого по серпень виробники продавали продукцію за ціною, нижчою ніж собівартість, тому природно, що у вересні слід очікувати подорожчання.

Як пояснює гендиректор Союзу прахівників України Сергій Карпенко, «для ринку яєць властиві відносно стабільний попит і сезонні коливання протягом року. Зазвичай ціни на яйця досягають піку в осінньо-зимовий період, коли знижується виробництво у господарствах населення. Влітку виробництво яєць збільшується на 25-30%. Водночас у цей період населення вживає більше овочів і фруктів та менше яєць. Ось чому ціна на них влітку знижується».

Курятина дорожчає через зростання попиту на м’ясо птиці, яке дешевше, ніж свинина чи яловичина. Ось такий парадокс! Добре, що яйця – продукт тривалого зберігання. Та й філе з тушками можна купити дешевше і заморозити, щоб вистачило на кілька місяців (у морозильній камері курятину можна тримати навіть рік), хоча, звичайно, свіже м’ясо – і смачніше, і поживніше.

Яйця у холодильнику можна зберігати протягом трьох місяців (шкаралупка у них – тонка, через 90 днів висохнуть). Але мити їх не можна, бо тоді бруд заб’є пори шкаралупи і яйце не зможе «дихати».

zakarpatpost.net