Хробаки в курці, мурашки в шоколаді: як захиститися від поганого товару в супермаркетах

Про курку з хробаками у супермаркеті Ужгорода добре пам’ятають закарпатці. Подія набула широкого розголосу.

Досить часто надходять скарги і на птахів, які кружляють над торговими залами, і на тарганів, і на інших комах, які раптово виявляються в купленій на вагу крупі. Сайт “Сегодня вирішив розібратися, як повинні зберігатися продукти харчування, хто може захистити споживача в таких ситуаціях і яке покарання передбачено для продавців.

Що говорить закон

В  українських Санітарних правилах чітко прописані всі вимоги для зберігання продуктів в супермаркетах та інших торговельних точках. Так, наприклад, сипучі продукти повинні зберігати в мішках штабелями на стелажах, які знаходяться на відстані не менше 50 см від стін і 15 см від підлоги. Правда, у вітчизняному законодавстві не передбачено, що ці товари мають бути накриті хоч якимись кришками.

Та ж ситуація і з хлібобулочними виробами, які, зазвичай, лежать в маркетах на відкритих поверхнях. У нормах сказано, що для зберігання хліба приміщення повинно бути чистим, сухим і провітрюваним, а сам товар повинен перебувати на спеціальних стелажах і ні в якому разі не на підлозі.

Але, на жаль, такі санітарні норми ніяк не гарантують покупку якісного і незіпсованого товару. Якщо звичайні товари, які продаються в банках або коробках, упаковка захищає від зовнішнього впливу, то у товарів “на вагу” захист відсутній зовсім, тому іноді там можна знайти вельми неприємні сюрпризи.

Куди звертатися

Крупи, мука і цукор нерідко продаються разом з міллю та іншими жучками, які там встигли завестися. А хліб часом цілий день лежить на відкритому прилавку, де будь-який його може помацати голими руками. Якщо куплений товар все ж не відповідає нормам, а всередині нього вже давно утворилася нова екосистема, цей продукт завжди можна повернути до магазину і зажадати свої гроші назад.

“Покупець може повернути цей продукт, а йому зобов’язані повернути гроші. Потім він може звернутися до органів захисту прав споживачів зі скаргою і вимогою вжити необхідних заходів. Якщо було завдано якоїсь шкоди здоров’ю, тоді вже можна звертатися навіть до поліції, за відшкодуванням збитку, пов’язаного зі шкодою, завданою здоров’ю”, – говорить юрист Юлія Золотаренко.

За права покупців тепер відповідає Державна служба з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів, яка почала працювати тільки в лютому минулого року, після об’єднання кількох інспекцій і служб. Держспоживслужба має право перевіряти дотримання законодавства про захист прав споживачів, здійснювати перевірки і внаслідок накладати штрафи.

Саме сюди можна звернутися зі скаргою на неналежну якість товарів, після чого Держспоживслужба може провести позапланову перевірку закладу. А ось без скарги служба поки що не може раптово заявитися з ревізією до магазину.

Що чекає на продавців неякісного товару

За продукти з невідповідною якістю в магазинах передбачений чималий штраф. Досить поширена ситуація при покупці простроченого товару: гроші магазин повертає без скандалів, а ось зі стелажів продукт так і не прибирають. У такому випадку варто звернутися до вищезазначеного органу і зажадати провести перевірку. Інспектори Держспоживслужби в таких випадках зможуть приймати рішення, що робити з товаром далі – утилізувати, відкликати з ужитку, припинити виробництво або продаж тощо.

Відповідно до Закону України “Про захист прав споживачів”, за реалізацію товару, термін придатності якого закінчився, передбачений штраф в розмірі 200% від вартості залишку партії товару, але не менше 5 неоподатковуваних мінімумів (85 грн). Якщо ж повертати гроші за зіпсований товар відмовляються, штраф збільшиться до розміру десятиразової вартості продукту.

Щоб не стати жертвою обману і не купити неякісний товар, потрібно пам’ятати про свої споживацькі права і не боятися вказувати магазинах на їх недоліки. Можна як просто зажадати повернення грошей за зіпсований продукт, так і “нагнати” на торговий заклад перевірку, щоб усунути всі невідповідності законодавчим нормам.

zakarpatpost.net