Сьогодні – свято Успіння Богородиці: традиції, прикмети та повір’я

Сьогодні відзначається  Успіння Пресвятої Богородиці і Пріснодіви Марії.

Це свято присвячене спогаду про Успіння (смерть) Божої Матері. У православ’ї він належить до одного з головних, дванадесятих свят.

У народі свято називають Перша Пречиста.

Діва Марія, згідно з церковним переданням, завершила своє земне життя в Єрусалимі через 15 років після Воскресіння Христового. Попрощатися з Богородицею зібралися всі апостоли. І в цей момент до них зійшов Христос із безліччю ангелів. Богородиця звернулася до Господа з молитвою і радісно передала свою душу в його руки. Саме цей момент зображується на іконах Успіння Пресвятої Богородиці, пише Обозреватель.

Успіння Пресвятої Богородиці – це по-справжньому світле і радісне свято.

Традиції та звичаї

У стародавні часи в день Успіння Пресвятої Богородиці віряни приносили в церкву насіння і колосся різних хлібів для благословення й освячення, а на полі залишали невелику жменю незрізаних колосків, перев’язували їх стрічкою і примовляли: “Дай Бог, щоб на інше літо був хороший урожай!”

На Успіння селяни закінчували жнива, пекли пироги, скликали рідних і сусідів на свято.

Після Успіння починається М’ясоїд, разом з яким приходить пора весіль. Юнаки намагаються встигнути до 28 серпня посвататися до дівчат, бо це була остання можливість в цьому році попросити їх руки і серця. А незаміжнім дівчатам потрібно починати придивлятися для себе судженого, інакше до наступної весни вийти заміж не вийде.

Що не можна робити в цей день

У цей день не слід брати в руки колючі і ріжучі предмети, а також варити їжу. Віряни ламають хліб руками, оскільки ножем користуватися не можна.

На Успіння можна ходити босоніж. Вважалося, що таким чином можна зібрати всі хвороби. Роса в цей день – це сльози природи про те, що Богородиця залишила цей світ і не може перебувати з людьми і допомагати їм.

Також не можна надягати старе або незручне взуття в цей день – щоб уникнути проблем у житті. Якщо натрете ногу в цей день, то чекає важке, повне проблем і невдач життя.

Народні прикмети на Успіння

  • Успіння проводжай, а осінь зустрічай – саме після Успіння починається бабине літо, яке триватиме ще весь перший місяць осені.
  • На Успіння Богородиці закінчуються літні жнива та основний збір врожаю.
  • Якщо до Успіння землю розорати, то можна встигнути ще одну копицю пожати.
  • З’явилася веселка на небі – прикмета до того, що осінь буде теплою
  • Гарна погода – Бабине літо буде прохолодним.
  • З Успенщини не встигнеш судженого приглянути – зиму тобі в дівках просидіти.
  • Багато павутини – прикмета до того, що зима буде морозною і малосніжною.
  • У полях на Успіння ставили останній сніп, завершальний для жнив, а в церкву приносили насіння і колосся різних хлібів для освячення.
  • На Успіння можна сваритися з рідними і близькими.
  • Із свята Успіння в лісах починали збирати гриби й горіхи і запасалися їх на зиму.

zakarpatpost.net