Чому на Закарпатті так мало приділяють увагу туристичній галузі?

Останнім часом про розвиток туризму в нашому краї багато говориться. Однак чи робиться стільки ж?

Передусім залучення туристів – це потужна піар-кампанія,  реклама регіону. Але, на жаль, у інших областях України Закарпаття рекламується слабо або й не рекламується зовсім.

Тим часом обласним депутатам пропонується проголосувати за внесення змін до Програми розвитку туризму і курортів на 2016 – 2020 роки».

У чому ж її суть?

Як наголошує прес-служба Закарпатської обласної ради, у ефективному використанні коштів, популяризації туристичного потенціалу області, у т.ч.  через налагодження тісної співпраці з іншими структурними підрозділами ОДА,  установами,  підприємствами  та громадськими організаціями.

Але про які кошти йде мова, коли на розвиток галузі пропонується освоїти всього три мільйони гривень! Це, безумовно, такий мізер, що за ті гроші неможливо не те що розгорнути крила туристичній сфері, а навіть замовити на центральних каналах якість ролики про область, або навіть розмістити достатню кількість  білбордів поза межами Закарпаття.

А як до нас приїдуть гості, коли про чарівні куточки, унікальні місцини, живописні водоспади та високогірні полонини, чани та оздоровниці, мінеральні джерела відомо одиницям. Але ж українців 42 мільйони!

Інше питання, про яке говорять автори проекту – туристичні вказівники.

Йдеться про утримання існуючих, знакування і маркування нових маршрутів територією області, а також проектування та облаштування стоянок для авто, вело транспорту, оглядових майданчиків, рекреаційних місць  вздовж автомобільних доріг та поблизу туристично-привабливих об’єктів; встановлення двомовних туристичних знаків, підтримка діючих та створення нових туристично-інформаційних центрів…

Утім для кого ці вказівники? Для самих закарпатців? Які і так знають що де знаходиться? Чи все ж для гостей? Але їх у першу чергу чимось треба зацікавити, аби вони приїхали, Як же вони бачитимуть їх із Києва, Львова, Харкова, Дніпра?

Хіба що в телевізорі, в газетах або в Інтернеті…

Та знову ж таки рекламна кампанія пасе задніх. Чому область шкодує гроші на якісну рекламу?

Для прикладу, Львів, який останнім часом став центром туризму десятиліттями рекламувався усіма можливими шляхами.  І результат на сьогодні дійсно приголомшливий.

А ми чекаємо із моря погоди?

Без сумніву, і вказівники, і інформаційні табло, і марштуритизація краю потрібні, але  після того, як до нас ринуть гості.

Тим часом обласна рада обнадійливо інформує: «Очікується підвищення привабливості області як туристичного регіону, покращення якості туристичних послуг, розширення мережі туристично-інформаційних центрів, у тому числі на станціях вузькоколійних залізниць, збільшення туристичних потоків на територію області через покращення системи дорожнього сполучення, а також формування сприятливого туристичного іміджу, розширення географії туристичних потоків в область, активізація туристичного бізнесу в регіоні, презентація туристичного потенціалу краю та залучення до співпраці туристичних операторів України та ближнього зарубіжжя в сфері розвитку туризму та курортів, поширення позитивного іміджу Закарпаття туристичного на внутрішньому та зовнішньому ринках через участь у спеціалізованих заходах тощо».

Але ще один важливий нюанс. Аби ці мрії збулися, потрібні нормальні дороги. А вони в нас не просто бажають кращого, а одні з найгірших в Україні. Це взагалі – перший критерій для того, щоб до нас хтось приїхав. Вони повинні бути ідеальними, передусім – до туристичних об’єктів. Усі інші програми та плани  – лише другорядне. Адже гостям, які проживають у Одесі, Харкові чи у столиці, добре відомо про якісні автошляхи і наші транспортні артерії їх просто жахають. Стає соромно за область. Отже, саме на це питання  нашим народним обранцям потрібно звертати особливу увагу,  і туристів приваблювати не вказівниками, а дорогами. Для прикладу, сусідня Львівщина має ідеальні автошляхи і обслуговує їх не вітчизняний Автодор, а іноземні фірми.

Бо чи захочеться комусь випробувати автомобіль на міцність нашим бездоріжжям?

На жаль, таких екстремалів небагато.

Тож  гарно говорити про розвиток туризму зовсім не означає реально  сприяти розвитку галузі.

zakarpatpost.net