Чому в Ужгороді не варто висаджувати каштани?

На Київській набережній та на Гагаріна, незважаючи на те, що на календарі лише середина серпня, уже осінь. Як таке може бути?

Адже на інших вулицях  ще літо.

Справа в тому, що ужгородські каштани з’їдає мінуючи міль. Раніше з недугою дерев боролися за допомогою вакцинації. Зараз, очевидно, нічого не робиться, оскільки все більше каштанів вражено.

Листя на них жовтіє навіть у липні, а не в жовтні, як на інших деревах. Тим часом, у сусідньому Львові  у стовбури каштанів вводять спеціальні ін’єкції і результат виявляється стовідсотковим. Побороти міль можна ще й за допомогою шпаків. Ці пернаті поїдають шкідників, але для цього їх потрібно привабити до вражених насаджень.

В Ужгороді у плані порятунку каштанів дієвих заходів не видно.

Єдине, що кілька років тому не могла не помітити громадськість та журналісти газети «Наш Ужгород» – це горе-кронування на тій же Київській набережній. Каштани там  і жовті, і безрукі. Хоча кілька нових усе ж висадили.

Отже, виникає логічне запитання, для чого в місті висаджувати такі дерева, які починають хворіти і при цьому не робити спроб їх вилікувати?  Вони мають непрезентабельний вигляд  і зовсім не слугують окрасою міста.

Крім того восени,  плоди часто падають на тротуари та на голови перехожим.

У нас багата і щедра рослинність, чудові кліматичні умови для нормального росту і розвитку різних порід дерев.

Тому варто засаджувати місто насадженнями, які радуватимуть містян та гостей. Більш доцільно підбирати дерева з розлогими кронами, які влітку створюють затінок для пішоходів та будуть зеленими та зберігати листя до пізньої осені.

Крім того, ті ж таки сакури, які вважаються гордістю Ужгорода… Окремі з них у цьому році висохли. Біля них давно потрібно висадити нові  саджанці.

На жаль, у плані озеленення Ужгород пасе задніх. Столицю Закарпаття частково  вже обігнали деякі невеличкі райцентри. І це стосується як дерев, так і квітників.

Газета «Наш Ужгород», ексклюзивно для zakarpatpost.net