Сусіди нас зрадили? Що робить Путін у Будапешті?

Президент Росії Володимир Путін заявив, що розширення єдиної в цій країні атомної електростанції “Пакш” із російською участю може відбутися вже на початку наступного року.

Про це Путін заявив, перебуваючи з уже другим за цей рік візитом в Угорщині, інформує “Радіо Свобода”.

Офіційним приводом для короткого візиту була участь Путіна, який є почесним президентом Міжнародної федерації дзюдо у відкритті світового чемпіонату з цього виду спорту.

Як вважають, головною темою переговорів Путіна і Орбана було обговорення анонсованого ще кілька років тому Будапештом і Москвою проекту збільшення потужностей АЕС у місті Пакш на Дунаї за рахунок російських державних кредитів.

Опозиція зустріла візит російського президента акціями протесту. Зокрема, на під’їзді до місця проведення чемпіонату його автоколону освистали, демонстранти також вийшли з плакатом “Не хочемо бути колонією Росії”, але їх вивела поліція.

Востаннє Путін приїздив до Угорщини 2 лютого цього року.

  • Дебреценський університет співпрацює з Росатомом у будівництві АЕС, вартість якої оцінюють у 12,5 мільярда євро. Будапешт може отримати ці кошти від РФ у вигляді кредиту.
  • У березні 2014 року Росія підписала угоду з Угорщиною про надання кредиту розміром 10 млрд євро на добудову АЕС “Пакш”. Кредит надається на 21 рік.
  • Угода передбачає добудову двох нових блоків АЕС “Пакш” – єдиної атомної електростанції в Угорщині.

Як раніше повідомляв, наші угорські сусіди вирішили вдостоїти Путіна звання почесного доктора.

zakarpatpost.net