Скандал довкола закупівлі мукачівських автобусів. Куди пішли майже 5 мільйонів гривень

У Мукачеві чиновники комунального підприємства розтратили майже 4,7 млн грн бюджетних коштів при закупівлі міських автобусів, – Національна політика

У Мукачеві співробітники управління економіки Закарпатського обласного управління Національної поліції розкрили посадових осіб комунального підприємства міського ради, які витратили майже 4,7 млн. гривень місцевого бюджету, пише Цензор. Нет.

Як повідомили в Департаменті захисту економіки НПУ, в ході тендерних закупівель було придбано 20 міських автобусів всупереч чинному законодавству.

“Автобуси були куплені за завищеними цінами, в результаті чого державі було нанесено збиток в розмірі майже 4,7 млн. гривень, що призвело до незаконного закріплення вказаної суми бюджетних коштів однією з підприємств”, – розповідали в Департаменті захисту економіки НПУ.

Мукачівська міська рада прокоментувала подію також.

«Автобуси для пасажирських перевезень придбано на відкритих торгах через систему «Прозорро» за найнижчою ціною, яку було запропоновано. Ні про які завищені ціни мова йти не може, адже закупляли автобуси з додатковим надсучасним обладнанням, – так  прокоментував заяву правоохоронців щодо відкриття кримінального провадження з придбання транспорту за завищеними цінами в Мукачеві директор комунального підприємства «Громадський транспорт Мукачева» Олександр Бідзіля. Він зазначає, що ще наприкінці квітня комунальне підприємство міста придбало через систему «Прозорро» 20 міських автобусів, які  оснащені кондиціонерами, монітором, системою супутникового моніторингу, системою автоматизованої оплати за проїзд (комунікатор, автоматичний турнікет, валідатор), автоматичною системою озвучування зупинок та системою відеоспостереження у салоні.Автобуси пристосовані для людей з обмеженими фізичними можливостями. Саме через те, що в автобусах виробник встановив це обладнання, їх вартість звісно є більшою ніж автобуси базової комплектації.

В процедурі закупівлі приймало участь троє учасників. Приватне підприємство «Ольбія» запропонувала найнижчу ціну, тому і був укладений договір на поставку автобусів саме цього постачальника.

ММКП «Громадський транспорт Мукачева» за результатами тендеру замовило у ПП «Ольбія» автобусів на 44,2 млн грн. Місто закупило 20 міських автобусів AtamanA092H6із дизельним двигуном Євро-5 .

«При проведенні відкритих торгів на закупівлю автобусів для комунального підприємства міста жодних претензій зі сторони  учасників процесу та потенційних учасників торгів не виникало.Було дотримано всі вимоги закону «Про публічні закупівлі». Ніхто з учасників не оскаржував рішення тендерного комітету ».- констатує Олександр Бідзіля.І як мінімум дивно, що через півроку після тендеру, перед тим, як транспорт має вийти на вулиці міста, правоохоронці виявляють «порушення».

Вже 22 серпня був проведений  конкурс на визначення перевізника. І 12 вересня новий транспорт стане доступним для мукачівців та гостей міста», – йдеться у повідомленні.

zakarpatpost.net