Коли закарпатська картопля буде коштувати 500 євро?

Ціни на картоплю цього року неприємно вражають.

За кілограм другого хліба на ринках області просять у середньому 6-7 гривень. Зовсім дрібну картоплю можна знайти по 5. Таких цін у розпал сезону краяни не пригадують.

Аграрії скаржаться на поганий урожай, на пізню весну, кажуть, що вчасно не могли посадити, а далі частину знищила посуха та поїли шкідники.

Покупці ж у свою чергу нарікають на те, що найелементарніші продукти їм стають все менш доступними, адже ні зарплати, ні пенсії останнім часом  вищими суттєво   не стали.

«Складається враження, що у нас росте не звична картопля, картошка, крумпля, бульба,  ріпа… а делікатес. Зокрема, на французькому острові Нурмуатье в Атлантичному океані росте найдорожчий у світі сорт картоплі, що називається La Bonnotte. Коштує такий продукт приблизно 500 євро за кілограм. За легендою, цей божественний сорт вивів верховний бог інків Віракоча. Напевно, після відкриття кордонів із Європою наші земляки посадили саме таку картоплю. Адже її вартість для багатьох із нас є високою», каже zakarpatpost.net Дмитро Томищ із Ужгорода.

Тим часом голова Асоціації виробників картоплі Юрій Антропов наголошує: «Незважаючи на все, очікуємо хороший урожай. Загалом виробництво складе 9,3 млн тонни, що на 2 млн тонн більше, ніж торік. Але  перепади температур можуть внести свої корективи».

Слід зазначити, що крім власної продукції ми закоповуємо картоплю із Голландії, Німеччини та Єгипту.

zakarpatpost.net