У черзі за здоров’ям. Як закарпатські діти готуються до школи

Кінець серпня – період оформлення медичних довідок. Зараз «папірець» із відмітками лікарів про самопочуття та хронічні недуги дитини потрібен усім учням, не тільки першокласникам. Тож коридори дитячих поліклінік області переповнені юними пацієнтами.

Черги під кабінетами фахівців цими днями дуже великі.

За словами медиків,зараз багато дітей мають проблему з вухами. Пляжний сезон дався взнаки появою сірчаних пробок. Правда, така тимчасова незручність, на щастя, легко вирішується.

Далеко серйознішою є проблема із зором у дошкільнят та школярів.

«Тенденція погіршення зору із року в рік зростає. Видно, дається взнаки глобальна комп’ютеризація і як наслідок – навантаження на дитячі очі. Малеча щодня користується мобільними телефонами, ноутбуками, планшетами, годинами просиджує перед телевізором, а старшокласники – багато часу проводять за книжками. Сумно, та міопія (короткозорість) прогресує», – стверджує дитячий офтальмолог Марія Якоб.

Крім того, нерідко в дітей зустрічається й така незвична недуга, як сомнамбулізм, а також говоріння уві сні, хропіння, енурез.

Про проблеми зі здоров’ям у дітей  каже і депутат обласної ради, голова постійної депутатської комісії  з питань охорони здоров’я, головний лікар Закарпатської обласної дитячої лікарні, що в Мукачеві, Роман ШНІЦЕР.

«Дитячі хвороби трохи відрізняються від дорослих. Зараз усе більше хворіють діти перинатального віку, тобто чимало немовлят народжуються із вадами розвитку, недоношеними, із серцевими вадами. Більше двох сотень дітей на рік потребують хірургічного втручання. На жаль, також зростає кількість онкологічних захворювань серед неповнолітніх. Це – дуже серйозна проблема. При цьому педіатричну мережу майже повністю зруйновано, у районах залишилось педіатрів стільки, що їх можна перерахувати на пальцях однієї руки», – наголошує пан Роман.

Утім більшість школярів та дошкільнят області серйозних захворювань та патологій не мають. І завтра вони відправляться до шкіл із квітами, із медичними довідками.

zakarpatpost.net