Аеропорт «Ужгород» потребує втручання на рівні держави

Вперше за довгий період можна побачити відновлення регіональних аеропортів. У Міністерстві інфраструктури переконані, що саме вони зможуть стати базою для лоукост-авіакомпаній.

В асоціації «Аеропорти України» наголошують, що є приводи для гордості за регіональні аеропорти, але деякі, такі як «Одеса» та «Ужгород» потребують втручання на рівні держави.

Статус регіону та міста, яке має чинний аеропорт, підвищується у 2-2,5 рази

«Радує, що Запоріжжя почало нарощувати потенціал авіаперевезень, відновлюються обслуговування літаків у таких аеропортах як Вінниця, Кривий Ріг, Рівне. З’явилася потреба і можливість у населення в регіонах літати на відпочинок і в справах бізнесу, а також зацікавленість керівництва у містах, яке почало звертати увагу на аеропорти і докладати зусиль до їхнього відновлення. Статус регіону та міста, яке має чинний аеропорт, підвищується у 2-2,5 рази», – констатує Петро Липовенко.

Дані Державіаслужби за перше півріччя 2017 року

Дані Державіаслужби за перше півріччя 2017 року

Двигун та гальма українського авіаційного сектору перевезень

Розвиток авіаційного сектору Володимир Омелян пов’язує із нарощуванням конкуренції на ринку.

Якщо в нас багато авіакомпаній, які конкурують між собою, – маємо гарний результат. Коли конкуренції немає, маємо квиток за 500 доларів

«Якщо в нас багато авіакомпаній, які конкурують між собою, – маємо гарний результат. Коли конкуренції немає, маємо квиток за 500 доларів на 400 кілометрів відстані», – пояснює міністр.

Сергій Хижняк каже, що українці почали подорожувати, використовуючи вигідні пропозиції від туроператорів, плюс у групи людей, зацікавлених у подорожах, з’явились кошти на це. Другим фактором експерт називає розвиток авіакомпанії МАУ за рахунок перевезення трансферних пасажирів, пише Радіо Свобода.

«Це не обсяг українського ринку, а кількість пасажирів, перевезених українськими компаніями та обслужених українськими аеропортами – умовно, це іноземці», – пояснює Хижняк.

А от гальмом розвитку, на думку Петра Липовенка, є те, що й досі не підписана угода про вільний авіаційний простір з ЄС. Якщо б вона вже діяла, то не виникало б таких ситуацій, як із Ryanair, на його думку. Іноземні компанії з аеропортами змогли б співпрацювати на прямих договорах і підписувати угоди на авіаперевезення з того чи іншого регіону, пояснює Липовенко.

«Як у 2013 році була парафована угода про відкритий авіаційний простір, так на цьому все зупинилося. І сьогодні я не бачу великої активності уряду, щоб конкретно займалися цим питанням. Щось у «Фейсбук» хтось напише, але це не вирішення питання. Якщо займатися цим питанням щоденно, то його можна було вирішити ще 2 роки тому», – зауважує президент асоціації «Аеропорти України».

Зрештою, потенціал українського ринку залежить від доходів населення, переконані експерти. Тільки-но доходи почнуть зростати, компанії самі почнуть цікавитися і виходити на маршрути без якось додаткових умов для себе, вважає Сергій Хижняк.

zakarpatpost.net