АНОНС. Що робила на Закарпатті англійська принцеса

Закарпаття – край унікальний. Срібна Земля не раз переходила із рук в руки правителів, не раз змінювала устрій і не раз належала до різних держав.

У зв’язку з такою строкатою історією, тут і традиції дуже насичені, і досі залишається багато недосліджених таємниць.

Скажімо, що робила на Перечинщині спадкоємиця англійського королівського роду.

У селі Тур’ї Ремети про дівчинку, поховану біля місцевої церкви говорять із особливою пошаною. Її могилку доглядають, до неї приносять квіти, хоч досі точно невідомо, що робила маленька Еліс із туманного Альбіону  саме в Карпатах.

Мешканці Тур’їх Ремет разом з ужгородськими науковцями вже давно шукають відповіді на це та ряд інших питань.

На сьогодні відомо тільки те, що колись у селі працювали леварня та кінний завод, де відливали скульптурні композиції та де розводили елітних тварин для скачок та для господарства.

Обкладинка свіжого номера закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

«У нас тут була така собі міні-Європа, – каже завідувачка сільською бібліотекою  Тетяна Воронич. – Кінний завод, або як його називали жеребинець, відкрився у 1871 році на місці закритої леварні, на якій, до речі, свого часу відлили ту статую Геракла, яка колись знаходилася в Ужку, а нині оздоблює Ужгородський замок. Отже, тут був і іподром, і часто збиралася місцева аристократія. Тож, можливо, саме у справах або для розваг заїхала на Закарпаття знаменита родина з Англії».

Та у сім’ї мандрівників у Тур’їх Реметах трапилась трагедія – померла дочка. Надгробок знаходиться у церковному дворі і видно, що він дуже старовинний.

«Поховано там п’ятирічну дівчинку, – веде далі розповідь пані Тетяна. – Дитина з англійського королівського роду. Про неї вже писало багато газет».

Жінка показує в комп’ютері матеріал про Еліс Віндзор.

Детальніше читайте у свіжому номері закарпатської газети «НЕДІЛЯ».

zakarpatpost.net