Чому подорожчав газ на заправках

Причиною проблем з конкуренцією є корупція

Газ на заправках подорожчав. Спрацював основний закон економіки. Конкуренція і її відсутність. Немає конкуренції  — є зростання цін. Все просто. Як завжди, причиною проблем з конкуренцією є корупція. Це стандартна історія. В основному саме так і стримується економічний розвиток країни. Чи не така проблема, що чиновник бере 100 млн (хоча проблема, без питань), як те, що цей чиновник завдає шкоди економіці країни на 300 млн грн. Або на мільярд. Сума точна не має значення. Саме корупція основна проблема в економіці. Саме корупція призводить до спотворення конкуренції.

Газ подорожчав на заправках. Люди збираються протестувати перед СБУ. Начебто логічно. СБУ сприяло тому самому падіння конкуренції. СБУ винне, пише НВ.

Але причина не в СБУ. Причина в тому, що у нього є таке право. СБУ має ловити шпигунів, а не боротися з економічними злочинами. Поліція повинна ловити «мультиків» і Ко, а не боротися з економічними злочинами. Податкова міліція повинна остаточно померти. Лікувати треба причину, а не наслідок. А причина  — це те, що у корупціонерів є повноваження творити корупцію. Їх суть ви вже не зміните.

Поки у корупціонерів є можливість, вони будуть її реалізовуватиЗмінити ситуацію можна. Мінфін давно підготував законопроект про Службу Фінансових розслідувань. Яка повинна забрати всі повноваження з економіки у СБУ, поліції та інших. Але її створення саботують. Тому що всі ці борці з економічними злочинами  — дуже багаті люди. І вони вміють ділитися. Тому що їм не шкода поділитися тими грішми, якими з ними охоче діляться громадяни України. У тому числі і переплачуючи за газ на заправках. І навіть вимога створити Службу Фінансових Розслідувань в меморандумі з МВФ не рятує ситуацію. Тепер вплив Фонду не такий сильний.

Тому якщо ви хочете протестувати, то потрібно не анафеми Медведчуку, чи не звільнення глави СБУ. Вимагайте змінити причину, а не наслідок. Зрозумійте нарешті, що є зв’язок між тим, що ваше життя дорожчає і тим фактом, що система не хоче змінюватися. І протестувати проти цього треба не під СБУ, а під Радою, вимагаючи прийняття відповідної реформи. Тому що поки у корупціонерів є можливість, вони будуть її реалізовувати. І прикро як за тих, хто купує продукт на 50% дорожче, так і за чесних контррозвідників, які ловлять шпигунів. А їх все одно вважають корупціонерами.

Текст опублікований з дозволу автора

Оригінал

zakarpatpost.net