Кабмін оголосив війну контрабанді: подорожчають сигарети

Уряд України схвалив стратегію щодо протидії незаконному виготовленню та обігу тютюнових виробів. За контрабанду хочуть давати кримінальні строки і підняти ціни на сигарети, пише “Сегодня”.

Програма розрахована до 2021 року. Серед головних завдань – зменшити кількість курців у країні і побороти незаконну торгівлю сигаретами. На думку авторів документа, саме ця діяльність приносить найбільше коштів міжнародним злочинним угрупованням. Насамперед Кабмін пропонує ввести кримінальну відповідальність за контрабанду цигарок, незаконне їхнє виготовлення, а також розробити процедури конфіскації та знищення обладнання, яке використовують у цій діяльності. Крім того, в планах – підняти ціни на тютюнову продукцію. Щоправда, які терміни загрожуватимуть порушникам і на скільки подорожчають сигарети, не уточнюють.

У Верховній Раді вже давно лежить законопроект, за яким сигаретним контрабандистам загрожує до 12 років в’язниці з конфіскацією товару, але його поки що не розглянули.

“Це дуже велика проблема на кордоні. У нас немає реального правового механізму, щоб притягати до відповідальності людей. Ми ловимо, вилучаємо цигарки, а вони просто платять штраф. Тільки за минулий рік ми на кордоні вилучили близько 6 мільйонів пачок сигарет”, – каже речник Держприкордонслужби Олег Слободян.

 

2010 року в Україні відразу в 6 разів підвищили акцизи. Кількість курців пішла на спад. Зараз, за даними Держстату, у віці з 12 років у країні курить близько 20% населення, а згідно з дослідженням КМІС – 25%.

“У нас ціни до європейських можуть зрости протягом 10 років. Наприклад, у Латвії були дешеві сигарети ще кілька років тому, а зараз – по 3-5 євро (до 150 грн. – Gazeta.ua). А в Новій Зеландії вже хочуть зробити пачки по 40 доларів – так добре це відбиває у народу бажання курити”, – каже Костянтин Красовський, завсектору з контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ.

Згідно зі звітом компанії KPMG, Україна – постачальник нелегальних сигарет до ЄС номер один. Торік українці нелегально доставили близько 6,5 млрд цигарок.

Кабінет міністрів запропонував скасувати мінімальні ціни на тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну. Про це йдеться в законопроекті “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень 2016 року”, зареєстрованому в парламенті 8 червня.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, введення мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на тютюнові вироби суперечить європейським нормам. Зазначають, що деякі європейські країни впроваджували такий механізм, але згодом скасували його.

zakarpatpost.net