Нині гривні – 21 рік. Що чекати закарпатцям у майбутньому?

Сьогодні гривня відзначає повноліття. Національній валюті виповнився 21рік.  За цей час вона пройшла непрості періоди, але до неї ми звикли.

Цікаво,що якщо у вересні 2014 року курс долара складав 12,09 гривень, а вже через рік  зріс наполовину. Сьогодні аби придбати однодоларову американську банкноту потрібно викласти  більш ніж 25 гривень. Нещодавно видання «The Economis» провело дослідження на індекс бігмаку (визначає, скільки повинен коштувати бутерброд у певній країні світу), згідно з яким з’ясувалося, що курс гривні занижено щонайменше на 69%.

Міжнародні експерти вже кілька років поспіль стверджують, що гривня – найбільш недооцінена валюта світу. Справді, курс провідних світових валют населення абсолютно не радує. По-перше через те, що «стрибок» американської грошової одиниці впливає на українські ціни і від цього страждають не тільки покупці, але й представники малого та середнього бізнесу.

У  той же час, за прогнозами аналітиків, цієї осені долар може коштувати 30 гривень. Так, зокрема, запевняє представник компанії Capital Times, фінансовий аналітик Ерік Найман.

Отже, істотних покращень найближчим часом нам годі й чекати…

Однак глава Міністерства соціальної політики замість того, аби шукати шляхи вирішення фінансових проблем населення, зараз робить власні висновки і говорить про те, що українці забагато їдять, хоча сам отримав 102,8 тисячі гривень зарплати за липень.

“Коли ми говоримо про те, що німці витрачають (на харчування, – ред.) 14%, а ми – 50%, то тут система пріоритетів”, – заявив урядовець раніше телеканалу “112”.

Він вважає, що трагічні сторінки історії – “голодомори, війни змушували українців ставитися до проблеми харчування не так, як в інших країнах”.

За словами пана Реви, німці мають “інший раціон”.

“З огляду на те, що ціни на продукти приблизно однакові в Україні та Німеччині, вони їдять менше не тому, що у них немає можливості, а тому, що така культура харчування. І тому вони витрачають менше в порівнянні з нашими людьми”, – пояснив міністр соціальної політики.

Проте експерти кажуть, що Україна навряд чи випадає зі світових тенденцій, і витрати на харчі більше свідчать про статки українців, а не про їх раціон.

Тим часом у державі спостерігається девальвація національної валюти, а ціни взагалі пущено у «вільше плавання».

Виграти від девальвації, звісно, також можна. Передусім це стосується деяких банків, валютних спекулянтів, представників ринку нерухомості і людей… яким випадково поталанило скористатися ситуацією. Звичайно, такі щасливці є, навіть серед людей, зовсім не причетних до бізнесу…

До речі, незважаючи на економічні негаразди, вулиці закарпатських населених пунктів усе більше переповнені автомобілями. І, між іншим, на купівлі транспортного засобу теж може пофортунити.

Однак більшість наших земляків, які отримують у національній валюті зарплати та пенсії усе ж від девальвації у програші.

До речі, гривня, яка перебуває в обігу від 2 вересня 1996 року, доволі довго трималася «на плаву» досить стабільно. Скажімо, у 1998 році долар можна було купити всього за 1,80 гривень. Безумовно, такого курсу у нас уже ніколи не буде, але й знецінення грошової одиниці уже виходить за рамки розумних меж. Між іншим, у тому ж таки 1996 році всього за 1 гривню можна було купити 120 грамів шоколаду, 3,5 кг солі, стільки ж – картоплі, 1,4 кг гречки, 1,2 кг цукру, 0,8 л олії, 1,2 л молока та 3,3 хлібини. На жаль, зараз із продуктів за таку ціну знайти нічого не можна, а із речей реально придбати хіба що одноразовий пакет, поштовий конверт, смужку лейкопластиру, бахіли або коробку сірників.

Слід зазначити, що згідно з даними Національного Банку України, ще два роки тому на душу населення припадало 64 банкноти і 269 розмінних монет. Зараз в готівковому обігу країни перебуває 2,8 млрд банкнот та 12,0 млрд монет. Загалом за 21 рік українська грошова одиниця знецінилася аж у 15 разів, а купівельна спроможність населення впала у три рази.

Тож незважаючи на те, що наші гроші часто змінюють дизайн, для візуального контролю застосовуються все нові й нові оптико-змінні зображення, які не імітуються за допомогою комп’ютерної та копіювальної техніки, гривня ніяк не може зміцнити позиції. Цікаво, що ж чекає нас ще через 21 рік…

zakarpatpost.net