Ціна на огірки та помідори буде в найближчий час зростати

Про це повідомив директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко

«Перегляньте вартість цих овочів у сусідніх країнах та все зрозумієте.

Станом на цей тиждень ціна на огірки у гіпермаркеті України 10 грн за кілограм, а найнижча на сусідніх ринках у Румунії – 24 грн. за той же кілограм. В Туреччині, звідки ми досить часто завозимо плодоовочеву продукцію, огірок коштує 24,3 грн. У Польщі огірки можна придбати за 28,6 грн., Угорщині – 38,6 грн., Естонії – 38,7 грн., а Литві аж по 42 грн. Тому саме зараз час робити консервацію.

Що стосується томатів, то ціна в Україні також найнижча – 15 грн. за кілограм. В Туреччині, для якої томати є стратегічним товаром та заради яких країна може вести торгівельні війни, вартість складає 18,4 грн. В Естонії їх можна купити по 24 грн., Литві – 25,5 грн., Румунії – 26,5 грн., Польщі – 28,6 грн. А найдорожче серед країн, які моніторимо, помідори можна придбати в Угорщині – по 33,8 грн. за кілограм.

Три місяці тому Асоціація постачальників торгівельних мереж вже порівнювала ціни на томати та огірки. Найдешевші помідори наприкінці травня виявилися в Естонії – 32 грн. за кілограм. Далі йшла Україна з ціною у 35 грн., Литва – 38 грн., Польща – 42 грн., Угорщина – 51 грн.

Найдоступніші огірки у травні були в Україні – по 23,9 грн. В Угорщині вони були вже значно дорожче – 35,4 грн., в Польщі – 49,4 грн., Естонії – 50,2 грн., Литві – 65,4 грн.

Чому в Україні так сильно коливаються ціни на овочі та фрукти? Коливання протягом тижня у 20-50% в нас вважається звичайним явищем, в той час коли в Європі коливання у 3% вже помірне. По-перше, це знання об’ємів виробництва та споживання кожною країною Європейського союзу на кожен місяць. Нам про це доводиться лише мріяти. По-друге, ми вирощуємо практично усе у відкритому ґрунті, тому вимушені припиняти збір при поганій погоді, що одразу штовхає ціни вгору, а в ЄС та Туреччині все, що можна, у теплиці. Це також є відповіддю на запитання, чому європейці мають врожай не зважаючи від погодних факторів, а в Україні можна втратити значну його частину при заморозку, спеці або дощі. Декілька сотень гектарів теплиць можуть перетворити Україну на експортера пізньої та ранньої продукції, замість великого імпортера. І ще треба додати відсутність достатньої кількості сховищ для врожаю. Тому спокій та передбачуваність нам може лише тільки наснитися.

В залежності від погоди, але скоріше за все з листопада, наших огірків та томатів вже не стане, тому будемо їсти імпортні. А наші українські будемо чекати до березня»,- зазначив пан Олексій.

zakarpatpost.net