Чи справді ми проїдаємо половину зарплат? Чому знизився рівень життя?

Детальний аналіз ситуації провів директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Справа в тому, що нещодавно міністр соціальної політики України Андрій Рева заявив, що українці витрачають на їжу 50 % від доходів через те, що багато їдять. Його слова настільки вразили громадськість, що в соцмережах почалися флешмоби за звільнення його з посади.

Отже, чи дійсно ми проїдаємо половину заробітних плат?

«Серед головних показників соціально-економічного розвитку України є зростання середньомісячної заробітної плати на одного працівника. Останні дані Уряду показали, що у липні 2017 року, порівняно з 2016 роком, працююча людина отримувала на 38% більше, при чому реальне зростання, за мінусом інфляції становило 19%. Перифразуючи висловлювання професора Преображенського «І – боже вас збережи – не читайте до обіду» звітів Уряду. А якщо інших не має, то не читайте взагалі. Вони негативно впливають на процес травлення.

Всі статистичні викладки показують, що українці витрачають на їжу більше 50% доходів. Друга найбільша стаття витрат – комунальні послуги. Основу нашого раціону складає хліб, овочі, молочні продукти, крупи, макарони, курячі яйця та м’ясо по святах. Хліб за рік подорожчав на 17-19%, овочі – від 47 до 115%, молочні продукти – від 31 до 37%, яйця на 18%, м’ясо – від 31 до 44%. Тобто зростання номінальних доходів у 37% практично все компенсувалось зростанням цін. Тому важко зрозуміти де можна побачити зростання життя на 19%», – заявив Олексій Дорошенко.

zakarpatpost.net