Жінка має довідку про власну смерть – рідна дочка умертвила

— Дочка десять років ходила на могилу до покійного чоловіка і за мене людям пакунки давала. Наче я давно вмерла. Але де похована — ніхто не знав, — каже 59-річна Лідія Григорець.Має довідку про власну смерть. 2006-го документ отримала донька жінки Надія. Був потрібний, щоб успадкувати материний земельний пай, пише Газета по-українськи.

— Родом я з Молдавії. З Новоукраїнки мій перший чоловік. Позвав до себе. Я працювала дояркою, він — зварщиком. 1984-го нам хату дали. Народили двох дітей — Надю та Альошу. 1996 року чоловік помер. Через шість років познайомилася з іншим. Вийшла заміж і поїхала до нього в село. Свою хату продала. Дочка на той момент заміжня була, жила окремо. Син зі мною їхати не захотів, залишився з сестрою, — розповідає Лідія Григорець.

За кілька років помер другий чоловік Лідії Іванівни.

— Хату переписав на племінницю. Мене звідти вигнали. З дітьми общалася рідко. Вирішила лишитись у селі. Знімала хату. Почалися проблєми зі здоров’ям. Стали ноги відказувать. Написала своїй тітці пісьмо в Новоукраїнку. Вони з чоловіком забрали мене до себе.

Про те, що числюсь мертвою, дізналась випадково. Після переїзду не могла знайти свого паспорта. Хотіла оформити пенсію. Щоб получить новий, мала зібрати купу документів. За однією з довідок пішла в загс. Там сказали, що я давно померла, — і справку про смерть показують. Її під розпісь Надя получила. Я впала в обморок. Як отямилась, на ноги не стану — відказали. Сиджу, сльози градом котяться. Не можу повірити, що мене рідна дочка умертвила.

З чоловіком заробили два паї, коли працювали в колгоспі. На них дають пшеницю, ячмінь, кукурудзу, цукор — щороку по дві тонни на кожен. Можна грішми забирати замість зерна. Заради цього дочка й провернула аферу. Тепер угрожає мені, кляне. Каже, щоб я подавилась своєю землею.

Лідія Іванівна відновлює документи. Хоче оформити пенсію та повернути у власність відібрані паї. Діти з жінкою не спілкуються.

— Я не хочу, щоб дочку судили. У неї діти. Хай тільки поверне, що мені належить. Пробачити її не можу, серце не позволяє.

— Свідоцтво про смерть видали на основі лікарської довідки. Лікар, який її видавав, зараз не працює. Дізнатися, на якій підставі він констатував смерть, не можемо. Перевіряти кожну довідку з печаткою — то не наша компетенція. Зараз усіляко сприяємо, аби жінка відновила документи та змогла отримати належні їй гроші, — говорить Раїса Дайнакулова з обласного управління юстиції.