На Закарпатті починається горіховий сезон. Продають по 30-50 гривень

Із початком осені традиційно стартує збір золотих зернин Карпат. Закарпатці прогнозують хороший урожай, незважаючи на холодну весну.

«Горіхи зацвітають пізно, на зародки плодів холоди не вплинули аж ніяк», – каже ґаздиня з Берегівщини Марія Молнар.

У жінки на городі росте двадцять горіхових дерев. Вона зізнається, що за сезон може заробити 20 тисяч гривень, утім запевняє, що куди кращий заробіток у тих, хто скуповує зернини і везе їх за кордон.

Справді, Україна входить до п’ятірки найбільших експортерів цього продукту.

Більше того, минулої осені нашу державу сколихнув скандал навколо так званої «горіхової мафії»,  – продавців, які нелегально вивозять у Європу сотні тонн  горіхів.  Проблема припинення контрабанди обговорювалась на найвищому державному рівні, проте і досі ніяких суттєвих зрушень не спостерігається.

Тож чимало тих краян, хто мешкає у приватному секторі обов’язково стараються висадити на городі хоч кілька горіхів.

В Ужгороді на ринку на Корятовича стакан очищених горіхів можна придбати за 30-35 гривень, за кілограм неочищених просять 50, за півлітра лісових – 30 гривень.

«Я пенсіонер. Минулого року з дружиною продавали горіхи цілу зиму. Чистили їх вечорами, за телевізором і приємними розмовами. Переконаний, що хто хоче заробити, знайде можливість», – каже Василь із Перечинщини.

Крім того, в Ужгороді щоосені оббивають горіхи на Набережних та в Боздоському парку. Найбільше там ромів. Для них горіховий урожай – дуже хороша альтернатива заробітку.

Ужгородці купують горіхи активно. Тож чимало тих краян, хто мешкає у власних будинках, обов’язково стараються висадити на городі хоч кілька горіхів.

zakarpatpost.net