В Ужгороді рясно вродили плоди Афродіти

Ужгород – місто унікальне. У самому середмісті ростуть і лікарські рослини, і екзотичні дерева, і навіть гриби.

На набережній Незалежності між медичним факультетом УжНУ та школою імені Масарика зараз рясно вродила шипшина.

Біля кущів часто можна побачити заготівельників.

Містяни збирають червони плоди на зиму і кажуть, що з них виходить смачний та цілющий чай.

Справді, шипшина містить багато корисних речовин.

Предка сучасних троянд взагалі вважають лісовим лікарем, а плоди куща – символом краси, здоров’я і молодості.

Про неї добре знали як про лікувальний засіб ще у Стародавній Греції. У IV ст. до н. е. філософ та ботанік Теофраст у своїх працях дав настільки повний опис шипшини, що він без змін із століття у століття переписувався з книги у книгу.

Стародавні греки порівнювали дику троянду з богинею краси та любові Афродітою. За легендою Афродіта, дізнавшись про загибель на полюванні свого коханого Адоніса, кинулася до нього через густі чагарники шипшини. Її колючки дряпали шкіру богині, краплі крові спадали на зелені гілки, перетворюючись на червоні бутони. Так з’явилася шипшина, кущ якої в період цвітіння схожий на величезний букет троянд.

За біблійними переказами диявол, вигнаний Богом з неба, задумав знову повернутися до раю. Виконати свій план він вирішив за допомогою шипшини, чиї прямі стовбури з шипами мали слугувати йому сходами. Але Господь вгадав його думки і зігнув стовбури рослини. З того часу її гілки стали вигнутими донизу, а шипи чіпляються за все, що до них торкається. У християнстві шипшина – це символ гріха та смутку.

У тибетській і народній українській медицині плоди шипшини застосовуються при туберкульозі легенів, ревматизмі, атеросклерозі, неврастенії, захворюваннях нирок, печінки, шлунка, при інфекціях, опіках, новоутвореннях. У монгольській медицині плоди шипшини застосовуються при запамороченнях і головних болях; у Польщі та Німеччині – при лікуванні захворювань нирок і сечового міхура. У сучасній медицині плоди шипшини – найкращий засіб при авітамінозах і гіповітамінозах.

А сучасні ужгородці просто насолоджуються смаком терпкого шипшинового чаю.

zakarpatpost.net