Високий вміст формальдегіду в повітрі загрожує здоров’ю ужгородців

Стан забруднення атмосферного повітря Ужгорода у серпні.
У серпні лабораторією спостережень за забрудненням атмосферного повітря Закарпатського ЦГМ на двох стаціонарних постах спостережень відібрано та проаналізовано 988 проб атмосферного повітря міста Ужгорода.

Про це zakarpatpost.net повідомила начальник ЛСЗА М. Федорішко.

Порівняння середньої за місяць концентрації забруднюючих речовин із гранично допустимою середньодобовою концентрацією показало підвищений рівень забруднення формальдегідом (4,04 ГДК с. д.) та діоксидом азоту (1,36 ГДК с. д.).

У порівнянні з липнем, в серпні зросла середньомісячна концентрація формальдегіду (із 3,77 до 4,04 ГДК с. д.); концентрація оксиду азоту в атмосферному повітрі залишилась на рівні минулого місяця; концентрації інших забруднюючих речовин зменшились.

Порівняно з серпнем минулого року, спостерігається ріст середньомісячних концентрацій діоксиду та оксиду азоту; концентрація розчинних сульфатів знаходиться на тому ж рівні.

Перевищення максимальної разової гранично допустимої концентрації (ГДК м. р.) забруднюючих речовин в атмосферному повітрі міста виявлено при аналізі проб на вміст формальдегіду (3,84 ГДК м. р.), повторюваність перевищення ГДК м. р. склала 9,1%.

Індекс забруднення атмосферного повітря міста Ужгорода п’ятьма пріоритетними забруднюючими речовинами дорівнює 9,66 (в попередньому місяці – 9,55), в тому числі: індекс забруднення формальдегідом – 6,14, діоксидом азоту – 1,36, оксидом вуглецю – 0,83, оксидом азоту – 0,83 та пилом – 0,50:

Головне питання, яке сьогодні турбує ужгородців, це чи безпечна ситуація, що склалася для здоров’я людей, та як захистити себе від згубної дії формальдегіду? 

Симптоми отруєння формальдегідом

Перші симптоми, які спостерігаються при отруєнні формальдегідом:

– сльозотеча, печіння та свербіж очей, нежить, болі в горлі, чхання, головні болі. Проблема і в тому, що досить часто ці симптоми сприймають за звичайну застуду.

– утруднене дихання, задишка, кашель, у такому випадку особливо обережними слід бути людям, які страждають на захворювання дихальної системи, зокрема астму, бронхіти, пневмонії тощо.

– різкі зміни настрою (наприклад, депресія, дратівливість), безсоння, синдром дефіциту уваги, нудота, погіршення сприймання інформації, пам’яті і рівноваги.

– поява подразнень шкіри (контактний дерматит, шкірні висипання, пухирі).

– прояви алергічних реакцій.

Який вплив формальдегіду на організм?

Потрапивши в організм, формальдегід розщеплюється клітинами порожнини рота, носа, горла і дихальних шляхів, а близько третини всмоктується в кров.

Формальдегід дуже швидко поглинається в дихальних шляхах, а тому викликає негайне місцеве подразнення слизових оболонок носа, верхніх дихальних шляхів. Навіть досить низькі концентрації формальдегіду можуть викликати нежить, біль у горлі, кашель, біль у грудях, задишку, хрипи. При високих концентраціях спостерігається сильне запалення дихальних шляхів, що призводить до набухання в горлі, запалення трахеї і бронхів, звуження бронхів, запалення легенів, а також накопичення рідини в легенях.

У людей, які мають індивідуальну чутливість до формаліну може розвинутися значне звуження бронхів навіть при дуже низьких концентраціях. Бронхіальне звуження може початися відразу або через 3 до 4 годин після вдихання формальдегіду, його вплив може збільшуватися протягом 20 годин після і зберігатися протягом декількох днів. Діти більш вразливі до дії агресивної речовини, ніж у дорослі через відносно менший діаметр їх дихальних шляхів.

Вплив низьких концентрацій парів формальдегіду може викликати подразнення очей. Потрапляння розчину формаліну в очі може пошкодити рогівку, спричинити помутніння поверхні ока, викликати загибель поверхневих клітин ока, і навіть втрату зору.

Активно реагує на отруєння формальдегідом і шкіра людини, на ній з’являються контактні алергічні дерматити, шкірні висипання, пухирі.

Потрапляння водних розчинів формальдегіду в кишково-шлунковий тракт може привести до серйозних корозійних травм стравоходу і шлунка. Що буде супроводжуватися нудотою, блювотою, діареєю, болем у животі, запалення шлунка, утворенням виразки ротоглотки, надгортанника, стравоходу і шлунка. Також можуть спостерігатися метаболічний ацидоз, судинний шок, гостра ниркова недостатність.

Нервова система на отруєння формальдегідом реагує головним болем, порушенням сну, дратівливістю, погіршенням пам’яті, сприйняття, рівноваги тощо. У чутливих до формальдегіду людей, при потраплянні його в організм (з повітрям, чи у формі розчину) може розвинутися алергічна реакція. Найбеззахисніші в цьому випадку діти, особливо ті, які мають слабку імунну систему.

На молекулярному рівні формальдегід може взаємодіяти з ДНК, білками, молекулами на мембранах клітин, що призводить до порушення функцій клітини. Високі концентрації викликають руйнування білків в результаті чого клітина гине.

Тривалий контакт з високим рівнем формальдегіду може викликати розвиток астми та контактного дерматиту, сильного головного болю, депресії, зміни настрою, безсоння, дратівливості, погіршення пам’яті, рівноваги, синдрому дефіциту уваги. Особливу увагу лікарі звертають на самопочуття вагітних жінок, так як формальдегід, може бути токсичним для плода, викликати різні генетичні порушення.

zakarpatpost.net