Для чого повернувся в Україну Міхеїл Саакашвілі?

У пункті пропуску Шегині на україно-польському кордоні кілька сотень людей прорвали кордон, і в їхньому оточенні Міхеїл Саакашвілі зайшов до України. Про це повідомляє кореспондент BBC Україна.

Він зазначає, що пан Саакашвілі зі своїми прибічниками сів у автобус і “вирушив у напрямку до Львова”.

Раніше колона людей прорвалася через ПП “Шегині”, і вирушила до нейтральної зони, туди, де перебував екс-президент Грузії Міхеїл Саакашвілі зі своєю делегацією.

Вони оточили політика, і провели пішки на територію України, скандуючи гасло “Міша”, і співаючи гімн України.

Як повідомляє коресподент, на зворотному шляху цим людям перекривали вихід люди в шоломах, але колона людей їх “витіснила”.

Також відомо, що люди перетнули декілька кордонів поліції у “Шегинях”, і рухалися до ПП “Краковець”.

Що далі

Речник Держприкордонслужби Олег Слободян у своєму Facebook написав: “Зараз важко навіть спрогнозувати наслідки цієї ситуації…”.

Водночас, речниця партії Міхеїла Саакашвілі “Рух нових сил” зазначила, що екс-очільник Одеської ОДА проведе у Львові на площі ринок “зустріч із однодумцями”.

У МВС України заявили про “масове незаконне порушення державного кордону” на сторінці відомстві у Facebook.

“Близько 20.00 група агресивно налаштованих осіб…зчинила бійку з представниками Національної поліції та Держприкордонслужби, вдерлася до пункту пропуску, порушила державний кордон України та сприяла незаконному порушенню державного кордону групою осіб серед яких були в т.ч. і Народні депутати України”, – зазначили в міністерстві.

Віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко назвала події “ударом по кордону і прикордонникам”.

“Це спроба принизити тих, хто віддано робить свою роботу, захищаючи кордон державни, проти якоі ведеться російська війна. І так могли діяти тільки люди, які ненавидять Україну і яким на Украіну глибоко плювати”, – підкреслила віце-спікер.

Рух Саакашвілі

Міхеїла Саакашвілі позбавили українського громадянства указом президента країни Петра Порошенка. Він вважає це рішення незаконним. Українська влада раніше попереджала пана Саакашвілі, що при спробі перетину кордону йому відмовлять у в’їзді, а його український паспорт вилучать.

У неділю колишній голова Одеської ОДА вирушив із польського міста Жешув у заздалегідь анонсовану подорож на українську територію у супроводі великої групи журналістів, українських депутатів, серед яких була Юлія Тимошенко, Віктор Чумак, Юрій Дерев’янко та інших.

Спочатку пан Саакашвілі їхав автобусом, потім у польському Перемишлі пересів на український потяг до Львова, але він не рушив. “Укразалізниця” заборонила потягу вирушати , бо там “перебуває особа, якій заборонено в’їзд на територію України, і потяг рушить, коли особа вийде з потяга”.

Після цього пан Саакашвілі на іншому автобусі вирушив на пропускний пункт “Медика” – “Шегині” на україно-польському кордоні.

Колишнього голову ОДА пропустили польські прикордонники, але на дорозі у нейтральній зоні до “Шегинь” три джипи із “військовими номерами” заблокували рух. Там стояли люди у балаклавах та “прикордонники у зелених беретах”. Автобус пана Саакашвілі стояв перед ними.

За словами прикордонників, які стояли на пункті пропуску, “СБУ повідомила, що пункт пропуску заміновано.”