Усікновення голови Іоанна Предтечі: що не можна робити в цей день

Сьогодні християни згадують святого пророка, Предтечу і Хрестителя Господня Іоанна, передає Ukr.Media. Свято носить назву Усікновення голови Івана Хрестителя.

Звичайно, мученицьку смерть Іоана Хрестителя важко назвати святом, але православна церква відносити саме до Великих свят. 11 вересня правильніше було б назвати днем пам’яті Іоанна Предтечі – пророка, який передбачив прихід у цей світ сина Божого Ісуса Христа.

Усікновення голови – що це за свято?

Усікновення глави Іоанна Хрестителя відноситься до Великим неперехідним святом християнської церкви. Це означає, що дата святкування випадає щороку на один і той же день – 11 вересня.

Свято Усікновення — це день розставання святого з цим світом, у який він постраждав від людського гніву і жорстокості. Чого вчить нас це свято? Здавалося б, зло перемогло добро: праведник убитий, його кати живі. Так, мученицька смерть стала підсумком його життя і подвигу, але вона не стерла ті добро і правду, що він ніс людям. Точно так само ті з нас, хто загинув за віру і правду, жили не дарма. Життя, віддане во ім’я істини, може бути найбільшою жертвою. Вона не марна, з її допомогою людина проповідує свої ідеали.

В цей день в церкві проходять спеціальні служби.

Увечері 10 вересня, напередодні свята Усікновення голови Іоанна Предтечі, служиться всеношна.

На утрені 11 вересня читаються уривки з Євангелія від Матвія, де описуються події, пов’язані з Іоанном Хрестителем.

Також читаються спеціальні канони Іоанна Дамаскіна та Андрія Критського.

На літургії здійснюється апостольське і євангельське читання, присвячені події.

Які молитви читати у свято Усікновення

З молитвою до Іоанну Хрестителю звертаються:

щоб вилікуватися від мігрені;

щоб вгамувати фізичну біль:;

знайти власне покаяння;

зрозуміти свої думки і розібратися в них;

про допомогу в збереженні роду людського і господарських справах.

 

Як правильно постити в день Усікновення голови Іоанна Хрестителя

11 вересня – день суворого посту. Віруючі тримають одноденний піст в пам’ять про трагічну смерть пророка. У тому числі і тому, що сам Предтеча в життя харчувався бідно, в основному сараною і диким медом, жив здебільшого в пустелі і вів суворий спосіб життя.

Що можна і що не можна їсти 11 вересня

В пост 11 вересня не можна їсти:

м’ясо,

рибу,

яйця

молочні продукти.

До вживання в їжу дозволяється:

овочі,

фрукти,

гриби,

рослинна олія,

борошняні вироби, якщо вони зроблені без яєць і молочних продуктів.

Чому не можна користуватися ножем і інші прикмети в день Усікновення Голови Іоанна Хрестителя

Зі святом 11 вересня в народі пов’язано безліч правил, прикмет і забобонів.

11 вересня не можна нікому позичати гроші і взагалі що-небудь віддавати з дому. Навіть якщо у вас дуже просять, знайдіть причину для відмови, інакше можна віддати з дому благополуччя.

Сьогодні не можна починати нових справ – будь-яке починання в день Усікновення 11 вересня обернеться провалом.

Прикмети забороняють сьогодні стригтися і навіть зачісуватися, інакше волосся весь рік будуть сіктись.

В День усікновення глави Іоанна Предтечі необхідно тримати суворий піст. Не можна вживати в їжу м’ясо, молоко, рибу, морепродукти.

Вважається, що якщо у цей день слідувати правилам суворого посту (нехай навіть одноденного), то прощаються всі гріхи.

На Головосічення не можна користуватися ножем, сокирою і будь-якими іншими гострими предметами. “Хто скористається ножем (гострим предметом) в день Іоанна Предтечі, той сам залишиться без голови” – говорить народне повір’я. Звичайно, буквально розуміти цю прикмету не варто – тут мова йде про те, що на людину посипляться біди і горе, невдачі.

В цей день суворо забороняється різати капусту, цибулю, яблука та інші круглі предмети, оскільки вони асоціюються з головою Іоанна Предтечі. Навіть хліб у цей день прийнято ламати руками. З цієї причини господині завжди намагалися приготувати пісні страви на цей день заздалегідь.

Люди вірять, що якщо у цей день зрізати качан капусти, то на ньому з’явитися кров.

В цей день не допустимо ні співати, ні танцювати. Вважається, що той, хто в цей день танцює, той бере на себе той гріх, який коли-то взяла на себе Соломія.

Якщо дитина народилася 11 вересня, обов’язково треба назвати Іваном або Іоанном – це вбереже його від негативної енергетики цього дня.

В день Усікновення глави Іоанна Хрестителя не можна ставити на стіл нічого круглого: миски, тарілки; оскільки голова Іоана Предтечі була принесена в страві.

Не можна нічого варити в цей день, інакше кров у тілі буде кипіти так само, як кипить вода, а думки будуть млявими, «вареними».

Також у народі існує заборона на червоні плоди і напої (бо «це кров святого Іоанна»): 11 вересня не пили вино, їли томати, червоний перець, червоні яблука.

Господиням заборонено на Головосіка шити і в’язати.

Великим гріхом вважається пиячити – повір’я стверджують, що діти тих, хто напивається на Головосечение, будуть п’яницями.