Site icon zakarpatpost.net

Експерт пояснила, чому цього року такі дорогі яблука

Кілограм яблук цього сезону коштує від 12 до 18 гривень. Дешевих яблук цього сезону не буде. Про це розповідає аналітик центру “Інфо-Шувар” Тетьяна Гетьман.

На її думку, в цьому році на українських ринках можна очікувати ціни, практично ідентичні польським. Гетьман зазначила і ситуацію з яблуками. За прогнозами експертів в цьому році очікується найнижчий за 6 років урожай цих фруктів, що природно позначиться і на їх вартості.

“Середня ціна на десертне яблуко в Польщі, залежно від калібру та сорту, зараз перебу-ває на рівні 15-25 грн і є найвищою за останні 5 років. Найдорожчі яблука зараз можна придбати у Малопольському воєводстві за середньою ціною 20-25 грн, а найдешевша ціна була зафіксована у Лодзькому воєводстві, тут кілограм десертних яблук можна придбати, в середньому, за 14 -17 грн”, – каже експерт.

В порівнянні з початком вересня минулого року, середня ціна на десертне яблуко в на ринку Польщі зросла на 65%, пише gazeta.ua.

Фахівці галузі пояснюють, що головною причиною зростання ціни є обмежена пропози-ція яблука на ринку, через значні втрати врожаю у поточному сезоні. “Інфо-Шувар” вже повідомляв раніше про те, що згідно прогнозів фахівців Всесвітньої Асоціації виробни-ків яблук і груш (WAPA), цьогорічні втрати врожаю яблука в Польщі сягнуть близько 29%.

zakarpatpost.net

Exit mobile version