Осінь: із якою парасолькою закарпатцям не страшна злива?

Осінь часто асоціюється з сирою, дощовою погодою. У тих, кому не подобається ця пора, є два варіанти: або поміняти місце проживання на більш підходяще за кліматом, або ж змиритися і подбати про те, як пережити цю пору комфортніше. Одним із неодмінних аксесуарів для цього є парасолька. Проте, аби вона довго прослужила і виконувала всі свої функції, потрібно правильно її підібрати.

Надійна чи компактна

– Перш за все, визначтеся з конструкцією парасольки. Варіантів тут два: тростина і складна. Парасолі-тростини найміцніші, оскільки мають просту і надійну конструкцію. Купол парасольки-тростини має велику округлу форму, завдяки цьому він краще захищає від дощу. А цілісні спиці роблять його більш жорстким, запобігаючи вигинанню у вітряну погоду. Та такий варіант подобається не всім, оскільки він не зовсім практичний. Таку парасольку не кинеш про всяк випадок у сумку – вона надто громіздка, – каже продавець парасольок Андрій Мельничук. – Складні парасолі компактні, а тому більш практичні. Проте через складну конструкцію вони менш стійкі до поривів вітру і частіше ламаються. До того ж такі парасолі часто мають менший купол, пише Погляд.

Вручну чи на автоматі

Механізм управління парасолькою також може бути різним: механічний, напівавтоматичний, автоматичний і з подвійним автоматом. Найбільшою міцністю та надійністю вирізняються парасолі, котрі треба відкривати-закривати вручну. Все завдяки максимальній простоті конструкції. А ось автоматичні варіанти, особливо якщо говорити про дешеві моделі, часто нікудишні і вже за сезон можуть вийти з ладу.

Головне – не кількість, а якість

– Багато хто вважає, що більше спиць має парасоля, то вона надійніша. Та це не зовсім так, – наголошує продавець. – Головне – не кількість, а якість. Сталеві спиці набагато кращі за алюмінієві, проте така парасолька відносно важка. Алюміній, навпаки, дуже легкий і гнучкий метал. Але внаслідок надмірної легкості і гнучкості, виготовлені з нього спиці, гнуться в різні боки і швидко виходять з ладу. Нині спиці також виготовляються зі скловолокна. Цей матеріал досить міцний.

Відіграє роль і кріплення спиць. Є два варіанти: «коронки» і «лебідки». Перший тип кріплення вважається кращим через наявність пружини. Другий тип кріпиться на шнурочок, а тому поступається в якості.

Поліестер, нейлон й епонж

Найпопулярнішими матеріалами для купола парасольки є поліестер, нейлон й епонж.

– Найпоширенішим матеріалом є поліестер. Він стійкий до дії світла, добре відштовхує вологу і вважається досить міцним та надійним, – каже фахівець. –  Нейлон вирізняється дешевизною. Така тканина груба на дотик і має властивість «сідати» після сушіння парасольки. Хороший варіант – епонж. Він являє собою бавовняну або шовкову тканину, що має шорстку губчасту поверхню. Завдяки своїй текстурі він практично не вбирає вологи і швидко сохне. Новинка останніх років – поліестер вз тефлоновим просоченням. Тефлонове просочення робить тканину водовідштовхувальною і м’якою на дотик. Парасолька з такої тканини прослужить 5-10 років. Ще один практичний варіант тканини для купола парасольки – прогумований сатин. Він має всі властивості поліестеру із тефлоновим просоченням чи епонжа. Краплі дощу стікають із купола парасольки, залишаючи його практично сухим.

Під стиль

– Парасолька – аксесуар, який варто підбирати, аби вона гармонувала з вашим стилем, – каже дизайнер Валентина Маринчук. – Наприклад, для ділових людей підійдуть строгі класичні парасолі спокійних тонів, бо вони повинні доповнювати образ. Романтикам варто вибирати парасольки з красивими принтами і зображеннями краєвидів, тварин, закоханих. Любителям ретро-стилю дуже доречними будуть вінтажні парасолі. І найголовніше – аксесуар має подобатися вам.

Уляна ДЕЛІКАТНА

zakarpatpost.net