Експерти підрахували, скільки світла може дозволити собі на зарплату пересічна людина

Схоже, найближчим часом в Україні знову підвищуватимуть тарифи на електроенергію. Недарма ж керівник Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), Дмитро Вовк заявив, що в Україні чи не найнижчі тарифи серед розвинених країн світу.

– За даними Євростату, середнє значення у 28 країнах Євросоюзу – близько 20 євроцентів кВтг, що відповідає 6 грн. кВтг, в Україні понад 1,6 грн. кВтг. для населення, немає, – заявляє Вовк. – Часто апелюють, що нібито за наявності атомної енергетики тарифи можуть бути нижчими. Але приклад Франції свідчить про зворотне, за більшої, ніж в Україні, частки АЕС у виробництві, тарифи для населення становлять близько 5 грн. кВтг, що в рази вище, ніж в Україні, пише Погляд.

Отож, шановний читачу, маєш розуміти, такі заяви зазвичай роблять напередодні чергового підвищення тарифів.

Справді, в Європі тарифоутворення на ринку електроенергії відрізняється від українського. У нас вищий тариф встановлено для промисловості й бізнесу, а населення купує електрику за дешевшим тарифом.

Одночасно гуртові ціни на електроенергію в країнах Євросоюзу для бізнесу навіть нижчі, ніж в Україні. За словами експерта з енергетичних питань Андрія Геруса, в Україні гуртова ціна електроенергії становить 49,2 євро/МВт/год., у Польщі – 36 євро/МВт/год., у Словаччині – 34 євро/МВт/год., в Угорщині – 38,9 євро/МВт/год., Румунії – 37 євро/МВт/год. Але тут йдеться про великих споживачів.

А ось для населення ситуація зовсім інша. В Європі справді платять за електрику більше. Але і зарплати там вищі. Тому коректніше буде порівнювати показник, скільки кіловатів електрики може дозволити собі купити середньостатистичний житель на свою зарплату.

Степан КРАЙНЯК

zakarpatpost.net

Електрики хочуть ще більше грошей