Site icon zakarpatpost.net

Експерти підрахували, скільки світла може дозволити собі на зарплату пересічна людина

Схоже, найближчим часом в Україні знову підвищуватимуть тарифи на електроенергію. Недарма ж керівник Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), Дмитро Вовк заявив, що в Україні чи не найнижчі тарифи серед розвинених країн світу.

– За даними Євростату, середнє значення у 28 країнах Євросоюзу – близько 20 євроцентів кВтг, що відповідає 6 грн. кВтг, в Україні понад 1,6 грн. кВтг. для населення, немає, – заявляє Вовк. – Часто апелюють, що нібито за наявності атомної енергетики тарифи можуть бути нижчими. Але приклад Франції свідчить про зворотне, за більшої, ніж в Україні, частки АЕС у виробництві, тарифи для населення становлять близько 5 грн. кВтг, що в рази вище, ніж в Україні, пише Погляд.

Отож, шановний читачу, маєш розуміти, такі заяви зазвичай роблять напередодні чергового підвищення тарифів.

Справді, в Європі тарифоутворення на ринку електроенергії відрізняється від українського. У нас вищий тариф встановлено для промисловості й бізнесу, а населення купує електрику за дешевшим тарифом.

Одночасно гуртові ціни на електроенергію в країнах Євросоюзу для бізнесу навіть нижчі, ніж в Україні. За словами експерта з енергетичних питань Андрія Геруса, в Україні гуртова ціна електроенергії становить 49,2 євро/МВт/год., у Польщі – 36 євро/МВт/год., у Словаччині – 34 євро/МВт/год., в Угорщині – 38,9 євро/МВт/год., Румунії – 37 євро/МВт/год. Але тут йдеться про великих споживачів.

А ось для населення ситуація зовсім інша. В Європі справді платять за електрику більше. Але і зарплати там вищі. Тому коректніше буде порівнювати показник, скільки кіловатів електрики може дозволити собі купити середньостатистичний житель на свою зарплату.

Степан КРАЙНЯК

zakarpatpost.net

Електрики хочуть ще більше грошей

 

Exit mobile version