Чи вистачить мінімальної зарплати на запаси на зиму?

 

За приблизними підрахунками, аби закупити продукти на сім’ю з чотирьох осіб, потрібно викласти приблизно 4000 гривень.

Хай би скільки нам розповідали про добробут та процвітання, зростання доходів та інші гарні речі, пересічні громадяни, дивлячись на ціни та у свій гаманець, бачать дещо іншу картину. Вартість продуктів, компослуг і всього навколо росте, а ось доходи плетуться далеко позаду. Аби не голодувати взимку, подумати про запаси варто з осені, коли ціни ще не полізли вгору остаточно.

Завбачливі господарі скуповуються так, аби стало до весни, бо ж взимку та в березні-квітні продукти вартують, як золоті. Тим паче, докуповувати багато чого і так треба повсякденно і нічого з цим не вдієш, адже молочні продукти, хліб чи крупи не купиш про запас. М’ясо – так само страшенно затратна стаття, тож багато хто зможе купити його лише на свята, бо ж, враховуючи, що кілограм вартує зо півтори сотні, то за один раз доведеться викласти гривень 300-500, бо ж з кілограма особливо не наготуєш.

За продукти, як за золото

– Перший місяць осені вже майже добіг кінця, отож час серйозно братися за заготівлю овочів на зиму. Ми з чоловіком традиційно з цією метою вирушили на ринок. Ціни важко назвати низькими, хоча по гривні, а то й по три-п’ять зекономити можна, порівняно з магазинами. Вибір є, а ось ціни у продавців на одному ринку фактично не різняться, напевно, домовляються відразу, яку ставити, та й усе. Проте беручи багато, можна спробувати поторгуватися, та, як показує практика,  краще взяти нехай дорожчий, зате гарантовано хороший товар. Звичайно ж, треба уважно оглядати, що продають, аби не купити гнилі чи побиті овочі, бо потім просто викинете. Ті, у кого немає машини або просто нема часу їхати на ринок, можуть без проблем купити все під будинком. Адже є багато людей на бусах, які заїжджають у двори багатоповерхівок і там пропонують свою продукцію. Звісно, це дорожче, та якщо врахувати затрати на транспорт, то вийде практично на те саме. Тим паче, нести недалеко, що теж досить важливо. Є ще осінні ярмарки, та там зекономити не вийде, бо ціни частенько там не нижчі, ніж у крамницях, а то й вищі.  Тож варіантів маємо два – ринок, або прямо під хатою у людей, – вже не вперше ділиться своїм досвідом передзимових закупівель краянка Валентина Біда. – Тож ми все підрахували, склали список – так покупки робити оптимально, і вирушили на ринок.

Людей там чимало, безлад, гамірно, але нічого. На родину із чотирьох осіб ми придбали  150 кілограмів картоплі за 600 гривень, 60 кг капусти для квашення – родина її дуже полюбляє – за 180 гривень, 60 кг цибулі, бо ж її і до закруток, і до капусти, і до їди треба – за 360 гривень, взяли так само 20 кг буряків на вінегрет та до борщу – це ще 120 гривень, 35 кг огірків для квашення – 240 гривень, 80 кг помідорів – на заправку до страв та на квашення – за 600 гривень, перцю взяли 40 кг – до солінь і заправки – ще 680 гривень, куди ж без моркви – її теж до усього треба – ще 260 гривень, ну і 4 кг часнику – 240 гривень. Також придбали 10 кг квасолі за 220 гривень.  Отож сума виходить солідна – 3,510 гривень. Цього нам має вистачити до квітня, але це ж лише овочі.  А ще хотілося б яблук кілька ящиків купити, а на них теж зо півтисячі піде. А ще ж вживаємо і крупи, до того ж значно більше, ніж картоплю, і м’ясо, хоча про нього, певно, можна буде згадувати лише на свята, пише «Погляд».

Отож, дві зарплати і можна запастися елементарним. Наскільки це нормально – оце вже інше питання.

А де ж зберігати

Ще одна деталь, яка вносить свої корективи у підготовку запасів – наявність місця для їх зберігання. Якщо в приватних будинках для цього передбачено погреби чи комори, то у багатоквартирних все трохи складніше. Комірчини зазвичай невеликі і теплі, у підвалах залишати продукти не завжди безпечно. Можна створити умови для зберігання на балконі чи лоджії, та й це не завжди просто. У мережі є маса ідей, що в такому випадку робити, деякі з них можуть й справді допомогти.

Уляна ДЕЛІКАТНА

zakarpatpost.net