Реабілітаційний центр для інвалідів та учасників АТО в Ужгороді таки буде. Років через 30

Такими іронічними словами змальовує ситуацію з будівництвом спортивно-реабілітаційного центру для інвалідів з ураженням опорно-рухового апарату та учасників АТО голова Закарпатської облорганізації Української федерації спорту інвалідів з ураженням опорно-рухового апарату Олександр ЛИЗАНЕЦЬ.

Нагадаємо, будівництво сучасного спортивно-реабілітаційного центру для інвалідів, аналогу якого немає в Україні, кошторисна вартість якого — понад 30 мільйонів гривень, розпочалося 26 жовтня 2016 року. Під час закладання «капсули часу» під перший камінь фундаменту майбутнього центру очільники міської та обласної влади обіцяли, що жодної зупинки в будівництві центру не буде. Насправді ж, кожен етап цього будівництва дається з великими труднощами. Трьох з половиною мільйонів, наданих 2016 року, вистачило лише на підготовчі роботи, а наприкінці грудня приватне підприємство «Пантеон» припинило будівельні роботи через відсутність коштів, пише День.

І лише в серпні 2017 року будівельники знову приступили до роботи. Цього разу одного мільйона, наданого з фонду регіонального розвитку, та 200 тисяч — із міського бюджету, вистачило на встановлення бокових панелей майбутнього комплексу. «Коштів не вистачило навіть на контури та вікна, аби довершити хоча б бокові стіни. Ми зверталися до голови Закарпатської ОДА та обласної ради М. Рівіса, мера Ужгорода Б. Андріїва, проте відповідь невтішна. Наразі будівництво знову заморожується. Коли ж буде наступний транш і в якому обсязі — невідомо. Але очевидно, що за нинішнього фінансування інваліди, учасники АТО, молодь з вадами розвитку, діти-сироти зможуть проходити тут реабілітацію хіба що років через 30», — каже Олександр Лизанець.

Наразі актив Федерації веде перемовини з угорською та словацькою сторонами, щоби залучити їх до співфінансування проекту, і звертається до підприємців та благодійників з проханням допомогти у зведенні єдиного в Україні спортивно-реабілітаційного комплексу для інвалідів з ураженнями опорно-рухового апарату.

А тим часом хостел, пристосований для людей з особливими потребами, спортзал, масажні та фізпроцедурні кабінети, де проходитимуть фізичну і психологічну реабілітацію інваліди й учасники АТО навіть із сусідніх регіонів, залишається недосяжною мрією для них.

Оксана ДУДАШ