Як тебе не любити, Ужгороде мій!

Напередодні  Дня міста газета «Наш Ужгород» зробила невелике опитування. Ми ставили респондентам три запитання:  які, на Вашу думку, позитивні зміни відбулися в Ужгороді протягом останнього року, що хотілося б змінити на краще у рідному місті та за що любите Ужгород.

У опитуванні взяли участь як відомі містяни, так і школярі.

Богдан АНДРІЇВ, Ужгородський міський голова

Упродовж останніх двох років завдяки децентралізації зростають фінансові можливості міського бюджету Ужгорода – отримуємо більше надходжень і, відповідно, більше можна вкладати в ремонти, оновлення, покращення міської інфраструктури. З минулого відзначення Дня Ужгорода зроблено капітальні ремонти багатьох вулиць, відремонтовано майже 6 десятків дахів багатоповерхівок, майже 3 десятки внутрішньоквартальних територій, освітлено багато вулиць, де досі ніколи не було вуличного освітлення. Як ніколи багато коштів отримали освітянські заклади, у багатьох зроблено серйозні ремонти із оновленням фасадів, капремонтами дахів, заміною системи опалення, суттєво зросло фінансування і медичної галузі, продовжуємо капремонти у лікарнях та амбулаторіях, зокрема капремонт другого поверху дитячої лікарні (минулого року – на третьому), ремонти амбулаторій первинної медико-санітарної допомоги на вулицях Іштвана Сечені, Гранітній та Перемоги. Розпочата робота з поліпшення туристичної привабливості, потужним культурно-мистецьким центром для дискусій стає історичний комплекс «Совине гніздо». Суттєві зрушення і в розвитку можливостей електронної комунікації з громадою – повноцінно працює сервіс петицій, електронна черга в ЦНАП, тривають напрацювання для створення електронних медичних карток мешканців міста, сервіс за принципом «єдиного вікна» в управлінні праці і соціального захисту населення. Перераховувати можна довго, бо багато проектів розпочали, деякі завершимо цього року, інші – у наступному році, є і такі, що наразі лише у планах. Ужгород – невеличке і затишне місто. Я люблю його за те,  що всі, хто тут живе – як одна родина, де говорять різними мовами, охоче святкують два Різдва, гаряче обговорюють всі проблеми, часом, можливо, як у кожній сім’ї, трохи сваряться, але щиро вболівають за спільну домівку, а якщо виникають у когось якісь серйозні проблеми – всі об’єднуються для їх вирішення, підтримають, поділяться, допоможуть.

Марія БАДИДА, начальник Відділення у місті Ужгород Ужгородської ОДПІ ГУ ДФС у Закарпатській області

Приємно зазначити, що останній рік приніс додаткові доходи до місцевої скарбниці. По-перше, збільшилася кількість приватних підприємців, а це дає можливість владі поповнити бюджет і залучити більше коштів не лише на фінансування захищених статей, але й  на розвиток інфраструктури міста, проводити більше ремонтів, реконструкцій. По-друге, у нас стало більше мільйонерів, забезпечених людей. Хотілося б на майбутнє, при чому не тільки мені, але й, гадаю, всій громаді Ужгорода, щоб у нас були нормальні дороги, тротуари, освітлення, щоб місто стало чистішим, адже незважаючи на те, що прибиранням займається серйозна компанія, ідеальним порядок в Ужгороді назвати не можна.

Також  хотілося б, аби хворі були забезпечені медикаментами, харчуванням, щоб малозабезпеченим та багатодітним родинам  допомагала влада. Люблю за рідне місто за дивовижну архітектуру.  Де б я не була, завжди інші населені пункти порівнюю з Ужгородом і можу впевнено сказати, що за архітектурними пам’ятками ми не поступаємося жодному  європейському місту. До того ж… у нас гарно у всі пори року, не лише в період цвітіння сакур. Якою ж романтичною і мальовничою є ужгородська осінь. Так і хочеться заспівати: «Як тебе не любити, Ужгороде мій!».

Ярослав Мелець, актор, заслужений артист України

Люблю не тільки Ужгород, але все Закарпаття. Це – благодатний край, який Бог нагородив унікальною природою, мінеральними джерелами та дивовижними лісами. Наше місто – один із культурних та духовних осередків України. І приємно, що зараз у нас  відбувається багато цікавого у плані театрального мистецтва, що до нас приїжджають трупи з інших куточків держави, що наші актори радують грою. Тішить, що театр Срібної Землі нині на творчому підйомі.

Це стосується як творів золотого фонду репертуару, так і нових постановок. Але в нас багата історія, цікаве творче минуле і ми здатні на більше. Тож хотілося б ще більшого розквіту театру і загалом мистецької сфери. Але це питання не лише до нашого міста, а до України загалом. Хочеться більше культури у всіх значеннях слова… і на вулицях, і в громадських закладах, і в творчих осередках.  Хочеться бачити Ужгород щасливим в очах дітей, матерів, людей похилого віку, щоб усі ми помічали довкола себе красу природи, красу людських взаємовідносин і зробили цей світ та наш Ужгород ще кращим…

Вероніка ЧОРНАК, школярка

В Ужгороді останнім часом проводиться багато цікавих культурних та розважальних програм, спортивних заходів. Молодь може знайти захоплення для душі. І це дуже приємно. Є куди піти з друзями, можна цікаво провести час. Радує, що наше місто стає гарним, у нас завжди багато гостей. Люблю Ужгород не за щось, а просто так. Він – моя мала батьківщина, він – частка моєї душі, мій дім. Тут живуть усі, хто мені близький та рідний. Хотілося б хіба що, щоб він був чистішим, щоб ніхто не кидав папірці та обгортки на бруківку, щоб не забруднювали природу, не ламали смітники та лавиці, щоб довкола було багато дерев та квітів, щоб усі ми стали хоч трохи добрішими один до одного. Наше місто –  наша фортеця і всі ми маємо докладати максимум зусиль для того, щоб воно з кожним роком було тільки гарнішим.

zakarpatpost.net