Лісове «м’ясо» продають в Ужгороді по 100-150 гривень

Ринки Закарпаття завалені грибами.

Краяни на своїх сторінках у соцмережах хваляться результатами «тихого полювання».

Фото з грибами публікують у Інтернеті, як уже писав zakarpatpost.net, і зірки та політики.

Після перших осінніх дощів сезон білих грибів зараз у розпалі.

Продають їх як на ринках Ужгорода, так і на трасах. Купити їх можна за 100-150 гривень за кілограм, залежно від величини. Маленькі, як правило, найдорожчі і найсмачніші.

Марія з Перечинського району  ходить по гриби не одна, а разом із тринадцятирічним сином та семирічною донькою. Збирають біле карпатське золото , як правило, для власних потреб, адже страви з них є частиною родинного меню.

«Відсотків 50 грибів сушу на зиму, ще 20 – консервую. Зі свіжих же роблю як котлети, так і супи, салати, млинці, підливу, – розповідає жінка. – До речі, гриби – унікальний дієтичний продукт, що містить цілий комплекс корисних речовин, їх навіть називають лісовим м’ясом».

За словами грибарки, до лісу її сім’я відправляється вдосвіта, аби до початку занять у школі діти були вільними.

«Наші предки вважали, що гриби слід збирати при місячному сяйві, – усміхається вона. – Утім у кожного грибника є вже свої улюблені місця. Тільки аматори та туристи повертаються з лісу з порожніми руками. Ми приносимо додому щоразу по кілька відер дарунків природи».

Хоча й цьогорічна осінь і справді щедра на гриби, та сезон білих тимчасовий. Тому тим, хто бажає запастися за зиму смачними делікатесами, потрібно поспішати, адже гриби – продукт швидкопсувний і сезонний.

zakarpatpost.net