Для чого у Хустській міськраді хочуть обшукувати журналістів і закрити інформацію від людей

Питання про обмеження прав журналістів відвідувати засідання сесій міської ради в Хусті викликав реакцію у правозахисних організацій.

Зокрема, подаємо коментар медіа-юриста із Інституту масової інформації з міста Києва.

Так, Максим Ратушний звертає увагу, що, згідно з положеннями частини 1 статті 26 Закону України “Про інформацію”, відсутність акредитації не може бути підставою  для  відмови в  допуску журналіста,  працівника засобу масової  інформації  на  відкриті  заходи,  що  проводить  суб’єкт владних повноважень.

“Незрозумілим є формулювання з приводу неможливості “втручання у хід заходу”.  Цікавим є й наділення “певних осіб міської ради” проводити огляд і перевірку апаратури журналістів. Варто відзначити, що при вході до адмінбудівель з боку уповноважених представників забезпечення безпеки та охоронних заходів можлива тільки перевірка документів та поверхневий огляд речей; у свою чергу, огляди та перевірки апаратури можуть розцінюватися як перевищення повноважень чи самоправство з боку “певних осіб міської ради. “Усунення від участі у висвітленні заходу” – також є цікавим формулюванням, оскільки запізнення чи залишення місця, що виділено для журналіста, не є підставами ані для припинення акредитації, ані для позбавлення його права вільно відвідувати відкриті заходи суб’єкту владних повноважень”, – зауважив Максим Ратушний.

На думку юриста, також під сумнів можна поставити законність вимоги до дотримання ділового стилю журналістами, що відвідують засідання ради. Те саме стосується порядку видалення журналістів із приміщення територіальної громади міста Хуст та зобов’язання відключати виклик на мобільних засобах.

Представник ІМІ в Закарпатській області слідкуватиме за ситуацією у місті Хуст, особливо – у контексті потенційних випадків порушень прав журналістів щодо доступу на відкриті засідання міської ради.

zakarpatpost.net