Як і для чого закарпатці отримують угорські паспорти?

Що насправді коїться у закарпатському місті Берегове, чому кожен перший патріот України ховає за пазухою такий “омріяний” паспорт громадянина Угорщини, та хто це покриває.

Варто нагадати, що 25 вересня президент України Петро Порошенко підписав закон Про освіту, на що дуже різко відреагувала  Угорщина та вирішила блокувати всі подальші рішення Європейського союзу щодо зближення з Україною. Таке обурення викликали положення про обов’язкове навчання на українській мові, інформує ICTV.

Україна вже відреагувала та чекає консультацій з міністром освіти Румунії, а 19 жовтня – з міністром освіти Угорщини.

А Факти ICTV тим часом вирішили розібратися, де ж цимес Угорщини. Адже відомо, що саме не Закарпатті проживає угорська нацменшина. Тож як і чим вона живе, які має прагнення, що правда, а де міф нам згодився розповісти місцевий журналіст, публіцист та блогер Олег Супруненко.

У першій частині нашої статті ми вже дізналися про історію Закарпаття, торкнулися мовного питання, яке так збентежило Угорщину, та спростували кілька надуманих міфів.

Наразі час дізнатися, як саме закарпатці отримують угорські паспорти та чому завжди “ЗА” діючу владу, якою б вона не була. Також декілька слів для вас про так звану “автономію” Закарпаття та політичні погляди місцевих. Що ж – читаймо!

Для чого закарпатцям  угорські паспорти ?

Тема угорських паспортів вже доволі давно стала однією з провідних у списку питань, які вважає за необхідне висвітлити ледь не кожен провідний столичний або місцевий журналіст. Чергової  актуальності вона набула, коли українці дізналися, що в списку здобутків відстороненого глава Державної фіскальної служби Романа Насірова є й паспорт громадянина Угорщини. Хоча невдовзі з’явились офіційні спростування цієї інформації. До цього тему не раз підіймали в контексті небезпеки анексії Закарпаття Угорщиною за “абхазько-осетинським сценарієм” – спочатку, мовляв, роздадуть паспорти, а тоді… Скільки реально громадян України (серед яких більшість складають закарпатці) мають ще й паспорт громадянина Угорщини, достеменно невідомо, але можна стверджувати, що це близько 100 тис. осіб. Принаймні, таку цифру озвучують угорські посадовці, які не приховують, що надають угорське громадянство мешканцям Румунії, Сербії та України (Словаччина ж це заборонила і суворо бореться).

Процедура отримання угорського громадянства для закарпатця доволі проста – треба юридично довести, що його предки проживали на території Угорщини (себто, зокрема, й на  Закарпатті до 1920 року, або в період між 1938-1944 рр.), а тоді, після оформлення документів, присягнути угорській державі – зробити це можна в найближчій прикордонній угорській сільраді. Можна й не морочитись, не шукати в архівах документів і не клястися у сільраді, а сплатити кому треба кілька тисяч євро – і паспорт громадянина Угорщини у тебе в кишені. Щоправда, останній шлях не надто надійний, сусідня держава почала вираховувати таких нових “громадян” явно чужого походження та офіційно позбавляти їх громадянства. Тепер про таких регулярно повідомляють закарпатські ЗМІ, подекуди в списках вирахуваних можна зустріти й відомі прізвища місцевих напівтіньових бізнесменів та інших яскравих персон.

zakarpatpost.net