Яка доля спіткає мукачівський термальний басейн?

Час від часу в нашому місті виникають ситуації, котрі тим чи іншим чином зачіпають інтереси широкого загалу. Так, цього року каменем спотикання став термальний басейн в ДЮСШ.

Упродовж останніх років він був не тільки відрадою, місцем приємного дозвілля для найбільш незахищених верств населення – його цілющі термальні води дозволяли за помірну ціну проходити курс оздоровлення і пенсіонерам, і дітям. Знали цю оазу здоров`я і чимало туристів, котрі, приїжджаючи до Мукачева, користувалися нагодою відвідати термальний басейн. Дехто з них називає термальний басейн, на рівні з замком Паланок, візитною карткою нашого міста.

Однак цього сезону басейн так і не відкрили для користувачів. Це породило нову хвилю обурення мукачівців. Містянам відомо, що стан басейну та прилеглої території залишав бажати кращого. Однак обурює людей той факт, що місцева влада, маючи у розпорядженні чималі бюджетні кошти, так і не спромоглася приділити увагу бодай елементарному ремонту доступної широкому загалу оздоровниці. Містом нав’язливо поширилися чутки, що басейн навмисне доводять до критичного стану, аби за безцінь приватизувати та передати у приватні руки. Такий «сценарій» вже набув популярності, вирішивши долю інших комунальних об’єктів.

Наприкінці серпня міськими активістами було організовано дві мирні акції протесту. Перша – більше схожа на генеральну репетицію – відбулася 23 серпня в міському Депеш-парку. Її учасниками стали кілька десятків вже відомих у місті активістів – депутат міської ради Юрій Кравчук, депутат облради Інгрід Туріс та інші. Ця подія звернула увагу решти мукачівців на протистояння громадян і влади з приводу закриття басейну ДЮСШ, адже її висвітлювали в місцевих засобах масової інформації. Крім того, організаторами акції було широко про анонсовано наступну мирну акцію – все місто було «заклеєно» оголошеннями-запрошеннями під ратушу на 31 серпня, також інформація швидко поширювалася за допомогою Інтернету.

Отож, в останній день літа під мерією й справді зібралася вже чималенька компанія мукачівців, обурених чутками про продаж басейну ДЮСШ. Таким чином, міська спільнота дала знати чиновникам, що, попри тотальну загальну байдужість, все ж у Мукачеві є чималий прошарок населення, яке змусить міську владу рахуватися з думкою населення, особливо в тому полі, що обмежує інтереси простого мукачівця.

До учасників акції вийшли заступник мера Едуард Барчій та керівник відділу по роботі з населенням Іван Лендєл. Чиновники запевнили громадян, що басейн ДЮСШ не буде продаватися і надалі залишиться у власності громади. Також пообіцяли підняти питання долі басейну на наступній сесії міськради і що вже заплановано виділити кошти на проектну документацію з реконструкції термального басейну. Однак люди вже мало вірять у такі обіцянки. Адже перед очима – невтішна доля Будинку офіцерів, який після капітального ремонту мав нарешті стати міським Будинком культури, колишнього Дому русинів, що вже давно мав би виконувати роль Будинку національних спільнот. Однак перший перетворився на довгобуд, другий – як опечатали, так і стоїть мертвою спорудою.

А тим часом, як стало відомо газеті «Мукачево Express»,  в Інтернет-просторі проходять цілі словесні баталії з приводу подальшої долі басейну. На сторінці в соціальній мережі згаданого вище Івана Лендєла йде жваве обговорення теми, більшість учасників якого впевнені: басейн стане приватною власністю. Навіть сам ініціатор дискусії дуже обережно переконує своїх співрозмовників у тому, що все ж буде краще, якщо термальний басейн ДЮСШ опиниться в руках приватного ґазди.

Іван Лендєл: « Ви навіть можете не поважати моєї думки, але, щоб привести до ладу цей басейн, потрібні великі кошти з бюджету. Щоб створити комплекс, який будуть відвідувати мешканці всієї країни, потрібні величезні кошти і краще, щоб вони були залучені від приватника, а роботою довкола цього об`єкту будуть охоплені наші мукачівці, ми з вами і нам подібні. І поступлення також будуть надходити до нашого бюджету на ті потреби, які потрібно вирішувати в першу чергу».

Вже і назву новому закладу гуртом вигадали – Мукачево-Термал. І ціни на його послуги пророчать еквівалентні вартості послуг басейнів у Косино чи Термал-Стар, тобто, недосяжні для пересічного мукачівця. Однак, поміж переходом на особистості, словесними перепалками, трапляється чимало пропозицій, які, при бажанні компромісу, могли б вирішити ситуацію таким чином, щоб і вовки не голодні, і овець не чіпати. Так, пропонується в оновленому оздоровчому закладі встановити градацію цін: одна – для приїжджих туристів, інша, значно нижча, пільгова – місцевим мешканцям. Згадують і заповітну новинку – картку мукачівця, за якою послуги оновленого басейну мріють отримувати за символічними цінами. От тільки ділити шкіру ще не вбитого «ведмедя» наразі зарано. Поки не знайдуться кошти на реконструкцію басейну, цілющі мукачівські джерела залишатимуться такою собі валізою без ручки, яку і нести важко, і покинути шкода. Мрії ж окремих учасників Інтернет обговорення долі басейну ДЮСШ про доброго вуйка-інвестора, який би вклав чималі власні кошти у відновлення роботи оздоровчого басейну і при цьому насамперед подбав про інтереси громади міста, а не власного гаманця, наразі залишаються мріями.

«Повністю продавати цей унікальний об’єкт – це злочин проти мукачівців, – ділиться думкою у згаданій дискусії громадський активіст Сергій Альохін, –  бо метою бізнесу є прибуток… спочатку, може,  і будуть діяти якісь знижки, але потім все буде банально “ЗА ВСЕ ПЛАТИ”…  Максимум – це пайова участь інвестора, при чому 51% треба залишити за громадою міста! Для впливу на цінову політику і прибуток для міста».

Валентина ЖУК, газета «МУКАЧЕВО EXPRESS», ексклюзивно для zakarpatpost.net