Їхали підривати пам’ятник на Верецькому перевалі. Затримали нападників на іноземні дипломатичні представництва

Зловмисникам інкримінують вчинення 9 епізодів злочинної діяльності, зокрема – нападів на посольство США у Києві і консульство Польщі – у Луцьку. Про це під час спільного брифінгу повідомили міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков і глава Національної поліції України Сергій Князєв.

За словами Арсена Авакова, українські правоохоронці поінформували послів іноземних держав про події, які відбувалися в Україні вчора і сьогодні, 2 жовтня. Зокрема, затримано групу осіб, які вчиняли протиправні дії на території держави.

«Учора вони їхали підривати угорський пам’ятник в Закарпатті на Верецькому перевалі і мали на це відповідне замовлення», – зазначив Арсен Аваков, додавши, що зловмисники називали це замовлення «дуже актуальним» і таким, що матиме великий резонанс.

Арсен Аваков зазначив, що діяльність цієї групи досить довгий час була в полі зору українських поліцейських, а після 22 вересня – вибуху гранати в Умані – було прийняте рішення більше не відстежувати дії зловмисників і затримати їх при спробі вчинити ще один злочин. У зловмисників вилучили гранати і спеціальний вибуховий пристрій з газовим балоном – для посилення детонації.

«Ми маємо прямі докази участі цієї бандитської групи у як мінімум 9 злочинах. Це відповідні докази – це зразки ДНК цих персон, свідчення, які вони дали вчора, а також аналіз матеріалів і фіксації цих людей на місці злочину», – зазначив Арсен Аваков.

Він підкреслив, що всі злочини, вчинені членами групи, ґрунтувалися на розпалюванні ксенофобії і міжнаціональної ворожнечі. Зловмисники входять до складу ОЗГ, яка діяла на території Черкаської області, і перебувають у зоні впливу колишніх народних депутатів від однієї з політичних партій.

«Слідством і оперативниками задокументовані «ланцюжки» контактів цих виконавців з безпосередніми керівниками і з цими двома особами, які знаходяться безпосередньо на території Російської Федерації», – зазначив Арсен Аваков.

Він зазначив, що розкриттям цих злочинів займалася спеціальна поліцейська група, створена за наказом Голови Національної поліції України Сергія Князєва. Групу очолив перший заступник глави Нацполіції В’ячеслав Аброськін.

Голова Національної поліції України Сергій Князєв зазначив, що затримали зловмисників під час підготовки до теракту стосовно пам’ятника на Верському перевалі. Цей пам’ятник є дуже шанованим для народу Угорщини.

«Зловмисники були затримані безпосередньо на Верецькому перевалі. Зараз ідуть активні слідчі дії, обшуки та допити. Ми не виключаємо, що дана група може бути причетна і до інших аналогічних злочинів. Ми бачимо ще кілька правопорушень, в яких ми підозрюємо цю групу», – зазначив Сергій Князєв.

Глава Національної поліції також прокоментував ще одну резонансу подію – вибух автомобіля поблизу офісу громадської організації в Одесі. Подія сталася у липні цього року. Тоді на задньому сидінні автомобіля спрацював вибуховий пристрій еквівалентом близько 600 грамів тротилу. Завдяки спільним зусиллям поліцейських Одеської і Донецької областей вдалося затримати зловмисників під час спроби перейти лінію розмежування поблизу населеного пункту Мар’їнка у бік тимчасово непідконтрольної Україні території.

«Сліди, які були виявленні в ході розслідування цих правопорушень, дають змогу нам доповісти про те, що ці правопорушення були вчиненні умисно, за грошові кошти, і в цій спецоперації були задіяні спеціальні представники іншої держави – з Російської Федерації, які навчали цих терористів», – зазначив Сергій Князєв.

Перший заступник Голови Національної поліції-начальник кримінальної поліції В’ячеслав Аброськін зазначив, що поліцейськими Донеччини була проведена серйозна робота по документуванню діяльності диверсійної групи.

«Її робота була організована на окупованій території і завдання було одне: дестабілізувати ситуацію шляхом підриву будь-якого об’єкту», – зазначив В’ячеслав Аброськін.

Він зазначив, що для реалізації задуму зловмисники доставили на територію України з окупованої території вибухівку. Вона була упакована і провозилась у запасному колесі автомобіля. Зловмисниками був завербований громадянин України, який тимчасово проживав на окупованій території. Метою зловмисників став підрив електропідстанції на території Покровського району.

«Від початку і до кінця реалізації вся ця робота контролювалась працівниками поліції та Службою безпеки України. На даний час тривають слідчі дії», – зазначив перший заступник глави НПУ.

Він повідомив, що це – не перша і не остання з подібних спроб. Таким же чином вибухові речовини були передані в Одесу. Для цього використовувалися можливості служб поштової доставки. Ця вибухівка була отримана раніше судимим мешканцем Одеси, який мав на меті підірвати автомобіль в густо населеному районі Одеси.

Також В’ячеслав Аброськін зазначив, що затриманих зловмисників підозрюють у причетності до цілої низки резонансних злочинів на території України, що мали місце упродовж останніх двох років. До складу групи входили жителі Одеської, Черкаської і Київської областей. Група була дуже організованою і має чітке підпорядкування, а її лідери мають відношення до криміногенної групи однієї з областей України. Членам групи ставилися завдання, а за їх виконання – виплачувалася грошова винагорода. Зокрема, за осквернення святого для іудеїв місця в м. Умань виконавці отримали по 500 доларів США. Всі завдання зловмисники отримували від конкретного громадянина, який на даний час затриманий.

«Їх мета була одна – дестабілізувати ситуацію. Можна додати, що всі ці люди брали участь в «антимайдані» і організовувалися для протистояння людям, які вийшли на Майдан», – підкреслив В’ячеслав Аброськін.

Він зазначив, що з цієї ж низки злочинів – вибух, а також осквернення могили цадика Нахмана в Умані, це вибух гранати на території посольства США в Україні, вибух біля пам’ятника учасникам АТО, на вул. Грушевського в Києві 24 серпня тощо. Їх розкриттям займається кримінальна поліція, всі епізоди діяльності зловмисників задокументовані.

«Це лише початок, ще буде ряд яскравих затримань по цій кримінальній справі», – зазначив В’ячеслав Аброськін.

zakarpatpost.net