Хустщина виграла війну проти забудовників міні-ГЕС. ВІДЕО

Закарпатський окружний адміністративний суд під головуванням судді Сергія Гаврилка відмовив забудовникам, ТОВ “Гідроресурс-Ріка” та “Ріка Енерго”, в позові до голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля щодо спорудження міні-ГЕС на річці Ріка.

Про це повідомив правозахисник та громадський діяч Віталій Грегор.

«Представниця забудовників Зоя Темнокудова безпідставно обґрунтовувала позов понесеними витратами на проектну документацію в понад 1 млн.грн. В той же час, представники сільських рад Хустщини, які виступали як треті особи на боці ОДА – Наталія Гнесь (Майстренко), Микола Аннишинець , Віталій Грегор наголосили на відсутності порушення прав та інтересів позивачів, оскільки на громадських слуханнях громади висловилися категорично проти будівництва ГЕС, не були навіть враховані державні і регіональні інтереси, а понесені витрати – є виключно ризиками господарської діяльності», – зазначив пан Віталій.

Геннадій Москаль, що був присутній особисто на засіданні, підтримав озвучені позиції представників сільрад та попросив суд відмовити в позові забудовникам.

«Відтак, за наслідками судового розгляду, досліджених доказів, зокрема, висновків профільних державних органів та інститутів щодо негативного впливу будівництва міні-ГЕС на навколишнє природнє середовище, загрозу зниження його рибопродуктивності та зникнення червонокнижних риб, які знаходяться в р. Ріка, а також підвищену небезпеку здоров’ю та життю мешканців від затоплення під час повеней, суд підтвердив обґрунтованість та законність виданого розпорядження головою Закарпатської ОДА Г.Москалем», – заявив Віталій Грегор.

Небайдужі мешканці Хустщини також прийшли заслухати судовий вирок і принагідно провели під стінами судової установи імпровізований міні-мітинг «Березово проти ГЕС».

Хочеться щиро вірити, що після того, як суд, врешті-решт, розставив усі крапки над «і», горе-інвестори більше не сунуться на Хустщину і закарпатські ріки буде збережено від згубного впливу тих, хто заради власного збагачення знехтував думкою громади і готовий був скоїти злочин проти природи.

zakarpatpost.net