Чи готові ужгородки народжувати?

Це питання турбує не лише молодих жінок, які збираються стати мамами.

Якщо раніше усі проблеми лягали на плечі майбутніх матерів, інколи, у кращому випадку, і їх матусям, то тепер, що не може не радувати, в усьому підготовчому процесі часто беруть участь майбутні татусі. Переймаються усім: допомагають жінкам під час вагітності, ходять разом на прийоми до лікарів, здавати аналізи, беруть участь у пологах. Звісно, не всі, але більшість. Про це журналістам газети «Наш Ужгород» розповіли майбутні матусі місцевої жіночої консультації.

Після того як жінка оформить декретну відпустку, держава потурбувалася про неї, організувавши курси молодих матерів при місцевих жіночих консультаціях. На одних таких курсах побували і ми. Цікавилися, яку саме інформацію надають жінкам, що, на думку держави, має знати майбутня породілля, щоб бути готовою до народження дитини.

Отже, курси молодих матерів складаються із трьох лекцій. Здебільшого їх відвідують жінки, які будуть народжувати уперше. Проте є і такі, які не проти вдруге «послухати новинки пологових будинків» (авт. – майбутня породілля, яка вже народжувала першу дитину 10 років тому).

На першій лекції співробітниця консультації розповідає про систему нарахування грошей. Потім пояснює, які документи треба взяти до пологового будинку безпосередньо на пологи. Обов’язковими є паспорт породіллі та обмінна картка із інформацією про перебіг вагітності. Далі диктує список. У ньому речі, які точно знадобляться жінці та новонародженому у перші години після пологів. Далі жінкам розповідають, як відбуваються пологи, пояснюють процес народження дитинки. Адже, як каже лектор, «наше завдання – зняти напругу, заспокоїти майбутню маму, щоб не боялася, пояснити усе, адже це природній процес». Вагітні ретельно все занотовують, розпитують. Робимо висновок, що інформація цікава, дійсно потрібна. Дехто дивується, як усе змінилося із їхніх останніх пологів.

Друга лекція традиційно про грудне вигодовування. Консультант Оксана розповідає про важливість і користь грудного вигодовування для малюка та жінки. Зазначає, що українські закони в цьому питанні перевершили угорські, словацькі та й більшість європейських. Ми також уважно слухаємо. Виявляється, це не таке вже й просте питання. Проблеми виникають не в усіх жінок, але частенько та й у перші ж дні після пологів. Радять не зволікати, а одразу звертатися до консультантів.

А от на третє заняття просять захопити майбутніх татусів. Особливо якщо чоловік буде присутнім на пологах. На цьому занятті показують відео справжніх пологів. Дехто не витримує, але таке трапляється рідко. Здебільшого усе проходить спокійно. Саме після перегляду фільму чоловік має остаточно вирішити для себе, буде він присутнім на пологах чи ні. Жінок попереджають, що якщо чоловік не хоче, то змушувати його не треба. Робимо висновок, що вагітних жінок таки ретельно готують до пологів, забезпечують необхідною інформацією. Також зауважимо, що, за словами співробітниць жіночої консультації, курси відвідують не усі. Дехто нехтує можливістю дізнатися корисне, дехто вже все знає, бо нещодавно народжував, дехто планує народжувати за кордоном. Також зауважимо, що ці курси безкоштовні.

Альона КОЛОДІЙ, газета «Наш Ужгород», екслюзивно для zakarpatpost.net